null

Overzicht

Vakantie in Europa? Hier kunnen we heen, volgens deze regels

Beeld ANP

Goed nieuws voor vakantiegangers: Nederlanders kunnen weer op reis naar een aantal Europese landen. Wel weigeren enkele landen nog toeristen en stellen de meeste landen voorwaarden aan een verblijf. Een overzicht.

Nederland heeft het reisadvies voor achttien Europese landen versoepeld. Code oranje (alleen noodzakelijke reizen) is voor die landen gewijzigd naar code geel (let op, veiligheidsrisico’s). Ook zijn familiebezoeken en vakantiereizen weer toegestaan. De verplichting om twee weken in quarantaine te gaan bij terugkeer in Nederland komt te vervallen.

Code geel

Het gaat om landen die vergelijkbare gezondheidsrisico’s en maatregelen als Nederland kennen. Vooralsnog zijn dat België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Oostenrijk, Polen, Portugal, Tsjechië, Zwitserland en Denemarken.

Bekijk hier de kaart met het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken per land.

Geel: let op, risico's. 
Oranje: alleen noodzakelijke reizen. 
Rood: niet reizen. Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken
Geel: let op, risico's. Oranje: alleen noodzakelijke reizen. Rood: niet reizen.Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wel waarschuwde premier Rutte in een eerdere persconferentie: “Een geel reisadvies is geen groen. Geel kan zomaar weer oranje worden.” Mocht het virus plotseling weer ergens oplaaien, gaat Nederland geen vakantiegangers repatriëren. Check dus voor vertrek het reisadvies.

Code oranje

Het advies voor andere Europese landen staat voorlopig nog op oranje. Die moeten nog besluiten wanneer Nederlandse toeristen worden toegelaten. Dat zijn onder andere de landen Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Spanje.

Ook voor het Caribische deel van het Koninkrijk wordt geadviseerd alleen noodzakelijke reizen te maken. Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten staan op ‘oranje’.

Zodra bovenstaande landen de grens openstellen is daar weer vakantie mogelijk en wordt het advies aangepast naar ‘geel’. De verwachting is dat dit in de komende weken gaat gebeuren.

Het Verenigd Koninkrijk en Zweden staan vanwege de gezondheidssituatie daar voorlopig ook nog op oranje.

Buiten Europa is er nog geen versoepeling van het reisadvies. Reizigers die uit deze gebieden komen moeten twee weken in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

Regels

In de meeste vakantielanden gelden de hele zomer strenge hygiënevoorschriften. In veel openbare binnenruimten wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Ook moeten mensen zich houden aan de afstandsregels. Dat betekent in de praktijk dat er in bijvoorbeeld winkels en cafés een beperkt aantal bezoekers wordt binnengelaten. Daarnaast geldt in veel landen een verbod op groepsvorming en evenementen.

Een overzicht van de huidige regels en vooruitzichten per vakantieland:

België

Wat is er open?

Cafés, bars en restaurants zijn weer open tot uiterlijk 01.00 uur ‘s nachts. Hangen en bestellen aan de toog in cafés is dan nog niet toegestaan. Tafels moeten anderhalve meter van elkaar staan en het personeel moet een mondkapje dragen.

Musea zijn geopend voor bezoekers, waarbij reservering en mondkapje verplicht zijn. Attractieparken zijn gedeeltelijk open. Per 1 juli openen ook theaters, concertzalen en bioscopen. Daar mogen dan maximaal 200 mensen naar binnen. Kermissen en dorpsfeesten kunnen mogelijk vanaf 1 augustus doorgang vinden. Feesten in nachtclubs en grote evenementen zijn verboden tot 1 september.

Wat zijn de regels?

Mondkapjes zijn verplicht in het ov, op luchthavens en overal waar afstand houden niet mogelijk is. Ook geldt een verbod op groepsvorming van meer dan tien personen, bijeenkomsten als bruiloften en begrafenissen uitgezonderd. In een auto mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij zij er sprake is van een gezamenlijk huishouden. De hoogte van de boete varieert per overtreding.

Duitsland

Wat is er open?

Supermarkten en winkels zijn open, zij het met een beperkt aantal bezoekers en een mondkapjesplicht. Datzelfde geldt voor de horeca, attractieparken, musea en theaters. Tussen deelstaten kan er verschil in beleid zitten. Grote evenementen zijn verboden tot september.

Wat zijn de regels?
Het dragen van een mondkapje is verplicht in winkels, het ov en bij verplaatsingen binnen een restaurant. Deelstaten mogen zelf bepalen met hoeveel mensen je mag samenkomen. De boete verschilt per deelstaat en start vanaf 10 euro, maar kan oplopen tot 10.000 euro.

Frankrijk

Wat is er open?

Winkels, markten, restaurants, cafés en hotels zijn in de meeste regio’s weer open. Ook toeristische attracties als stranden en attractieparken zijn weer open. In de horeca geldt dat maximaal tien personen aan een tafel mogen zitten. Voor de regio Parijs gelden strengere regels dan voor de rest van het land. Daar zijn alleen terrassen toegestaan en mogen cafés en restaurants op zijn vroegst op 21 juni weer open. Disneyland is ook nog dicht.

Wat zijn de regels?
Frankrijk verplicht het dragen van mondkapjes in het ov, openbare ruimtes en musea voor personen van 11 jaar en ouder. Verder geldt een verbod op groepsvorming van meer dan tien personen.

Bij het overtreden van de regels kunnen zondaars een boete van 135 euro krijgen voor een eerste overtreding, 200 euro voor een tweede en bij een derde overtreding binnen 30 dagen 3750 euro boete en een celstraf van zes maanden.

Italië

Wat is er open?

Winkels, musea, restaurants en bars, maar ook kappers en schoonheidsspecialisten zijn weer open, net als sportscholen en zwembaden. Reizen met het openbaar vervoer is ook mogelijk. Theaters, concertzalen en attractieparken zijn geopend voor een beperkt aantal bezoekers. De specifieke maatregelen kunnen per regio verschillen. Zo wordt in sommige regio’s de temperatuur van reizigers gemeten op luchthavens en treinstations.

Wat zijn de regels?

In gesloten ruimtes (winkels, kantoren, publieke instellingen, ov) is het dragen van een mondkapje verplicht, in winkels zijn vaak ook handschoenen nodig. Men moet een meter afstand houden, en bij het sporten twee meter. De minimale boete voor het niet naleven van de regels is 400 euro, bij herhaling kan dat oplopen tot 8000 euro.

Kroatië

Wat is er open?

De horeca, attractieparken en winkels zijn open. Sommige musea en theaters zijn geopend. Voor binnenevenementen geldt dat zij zijn toegestaan voor maximaal 300 personen. Buiten mogen maximaal 500 personen bijeenkomen.

Wat zijn de regels?

Er geldt een verbod op groepsvorming van meer dan 300 personen. Een boete voor het overtreden van de regels start vanaf 1050 euro.

Luxemburg

Wat is er open?

Vakantiegangers kunnen terecht bij campings, hotels, restaurants en cafés. Ook het openbaar vervoer is in gebruik en rijdt weer steeds regelmatiger, vooral tijdens de spits.

Wat zijn de regels?

Bij meer dan 20 personen dient er 2 meter afstand gehouden te worden. Als dit niet mogelijk is dan is een mondkapje verplicht.

Oostenrijk

Wat is er open?
Supermarkten, winkels, restaurants. campings en hotels zijn open. Het dragen van een mondkapje is op veel plekken verplicht. In restaurants is reserveren verplicht. Musea, theaters en concertzalen zijn open met beperkingen. Attractieparken zijn geopend.

Wat zijn de regels?
In het openbaar vervoer, bijeenkomsten in gesloten ruimtes waar geen plexiglasschermen zijn, is het dragen van een mondkapje verplicht. Dat geldt niet voor kinderen tot en met 7 jaar en mensen met bepaalde ziektes, zoals astma. Een meter afstand houden is het advies. Groepen groter dan tien zijn niet toegestaan. Een boete begint bij een bedrag van 25 euro.

Portugal

Wat is er open?
Supermarkten zijn open, met mondkapjesplicht. Voor restaurants, bars en cafés geldt dat ze tot 23.00 uur open mogen en dat maximaal 50 procent van de capaciteit mag worden benut. Ook hotels en campings mogen open, net als stranden. Een app moet strandgangers waarschuwen op welke stranden het te druk is. Voor musea en theaters geldt een maximale bezetting van een derde van de capaciteit. Attractieparken zijn nog gesloten en ook grote evenementen zijn niet toegestaan.

Wat zijn de regels?
Het gebruik van een mondmasker is verplicht in winkels, openbaar vervoer, scholen en gesloten gelegenheden met meerdere mensen. Ook geldt een verbod op groepsvorming van meer dan twintig personen, in de regio Lissabon is dit tien personen. De boete voor het niet naleven van de richtlijnen begint bij 5 euro en kan oplopen tot 500 euro.

Zwitserland

Wat is er open?

Het openbaar vervoer rijdt, een mondkapje wordt aanbevolen. Winkels zijn open en hotels mogen in de meeste kantons gasten ontvangen. Restaurants mogen ook gasten ontvangen, maar bestaat een groep uit meer dan vier personen dan moeten gegevens worden achtergelaten in verband met een eventueel contactonderzoek.

Wat zijn de regels?

In Zwitserland geldt het advies twee meter afstand te houden. Mensen mogen samenkomen in groepen van maximaal dertig personen, mits ze zich aan de regels houden.

Polen

Wat is er open?

Winkels, hotels en attractieparken zijn open. In restaurants staan tafels twee meter uit elkaar. Ook musea, bioscopen en theaters zijn geopend voor bezoekers, met een mondkapjesplicht.

Wat zijn de regels?

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, winkels, bioscopen, theaters en publieke gebouwen. Er geldt een verbod op groepsvorming vanaf meer dan 150 personen. Afstand houden is verplicht. De boete begint bij 1100 euro.

Tsjechië

Wat is er open?

Winkels, hotels, zwembaden en attractieparken zijn geopend. Restaurants zijn open tot 23.00 uur. Voor musea, concertzalen en theaters geldt een maximum van 300 bezoekers.

Wat zijn de regels?

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer. Er geldt een verbod op groepsvorming van meer dan 500 mensen. De boete voor het overtreden van de regels is 380 euro.

Denemarken

Wat is er open?

Supermarkten en winkels zijn open, net als attractieparken, dierentuinen, musea en theaters. Ook de meeste hotels en campings zijn open. In restaurants geldt een maximum van tien personen per tafel. Grote evenementen zijn verboden tot september.

Wat zijn de regels?

De voorwaarde voor een toeristisch verblijf is dat het minimaal zes nachten duurt. Er kan gevraagd worden om je boekingspapieren. Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. Er geldt bovendien een verbod op groepsvorming van meer dan 50 personen. Niet naleven van de richtlijnen kan een boete opleveren.

Voor de onderstaande landen geldt het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Spanje

Mogen we gaan?
Spanje opent op 21 juni de landsgrenzen voor toerisme. Reizigers uit het Schengengebied hoeven dan niet meer in quarantaine zodra ze het land binnenkomen. De grens met Portugal gaat pas op 1 juli open.

Wat is er open?
Hotels mogen momenteel gasten ontvangen. Ook supermarkten, drogisterijen en tankstations zijn open. Restaurants en terrassen mogen een beperkt aantal gasten ontvangen, net als musea en kerken. Gezamenlijke ruimtes en gedeelde zwembaden zijn momenteel gesloten in de helft van de provincies. Stranden zijn open. Op campings kun je overnachten, maar daar geldt dat het aanbod van faciliteiten beperkt is.

Per provincie zijn er verschillen in wat er is toegestaan. In de regio rond Madrid geldt momenteel fase 2. In veel andere provincies geldt fase 3, wat betekent dat er weer iets meer mogelijk is.

Wat zijn de regels?
Mondmaskers zijn verplicht in het ov en op alle plekken waar een afstand van twee meter niet mogelijk is. Ook geldt voor de helft van de provincies een groepsverbod van meer dan tien personen, voor de andere helft is dit vijftien personen. Minimumboete: 600 euro.

Turkije

Mogen we gaan?
Ja, we mogen weer. Op 11 juni heeft de Turkse overheid de inreisbeperkingen die golden voor reizigers uit Nederland opgeheven. Commerciële vluchten tussen Amsterdam en Istanboel zijn hervat. Bij aankomst op het vliegveld in Turkije wordt bij elke reiziger een temperatuurmeting uitgevoerd. Indien nodig wordt een coronatest afgenomen. Na terugkeer in Nederland, moet u veertien dagen in quarantaine.

Wat is er open?
Het openbaar vervoer rijdt, supermarkten zijn open, andere winkels deels. Hotels, stranden, campings, musea, concertalen en theaters zijn ook open.

Wat zijn de regels?
Personen onder de 20 en boven de 65 jaar moeten thuisblijven, met uitzondering voor werkenden. Een gezichtsmasker is verplicht en mensen dienen twee meter afstand te houden. Groepsvorming is verboden.

Groot-Brittannië

Mogen we gaan?

Per 8 juni is reizen toegestaan, maar je bent verplicht om na aankomst twee weken in zelfquarantaine te gaan en je reisdetails online door te geven aan de Britse overheid. Voor Nederlanders geldt: alleen reizen indien noodzakelijk en verplicht in quarantaine bij terugkomst.

Wat is er open?

Het openbaar vervoer rijdt, maar vanaf 15 juni is een mondkapje verplicht en het ov dient te worden ontzien zodat mensen met vitale beroepen naar hun werk kunnen. Hotels en campings zijn alleen open voor essentiële bezoeken. Supermarkten en andere winkels zijn open. Restaurants, cafés, zwembaden en toeristische attracties zijn dicht, maar mogen vanaf 4 juli weer open.

Wat zijn de regels?

Mensen wordt verzocht zo veel mogelijk thuis te blijven, contact te beperken en twee meter afstand van elkaar te houden. Voor het niet doorgeven van je reisgegevens geldt een boete van 100 pond, niet in thuisquarantaine gaan kost je in Wales en Engeland 1000 pond.

Schengenlanden

België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland.

Wanneer kunnen we boeken?
Voor bijna alle landen geldt: boeken kan, voor een moment nadat de maatregelen zijn versoepeld. Dat gaat echter gepaard met veel risico’s, omdat het onzeker is hoe de situatie zich per land ontwikkelt. Het RIVM zal tijdens de zomer met wekelijkse updates komen over vakantielanden.

Veel luchtvaartmaatschappijen breiden het aantal vluchten uit. De ANWB houdt op de website bij welke Europese landen open zijn voor toeristen. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het reisadvies per land te zien.

Annulering tijdens tweede coronagolf wordt straks niet gedekt door verzekering

Reizen wordt weer makkelijker, maar let op: als straks een tweede coronagolf de vakantieplannen dwarsboomt, worden de kosten niet vergoed. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau MoneyView, dat de polissen van de grote Nederlandse verzekeraars vergeleek. ‘Er is nu niet één verzekeraar meer die het coronavirus als gedekte annuleringsreden kent. De uitbraak van een nieuwe ziekte is nog wel gedekt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden