Nieuws

Uitzonderingsregel voor Oekraïners die aan de slag willen

Het kabinet hoopt met ingang van 1 april een uitzondering te maken voor de werkvergunning voor Oekraïners. Op die manier kunnen werkgevers makkelijker Oekraïense vluchtelingen aannemen. Wel is er een meldplicht, schrijven de betrokken ministers in een brief aan de Tweede Kamer.

Yelle Tieleman
Een checkpoint van pro-Russische troepen bij Marioepol. Beeld REUTERS
Een checkpoint van pro-Russische troepen bij Marioepol.Beeld REUTERS

Voor zo’n vergunning is een arbeidsmarkttoets nodig, waardoor bedrijven eerst op zoek zouden moeten naar geschikte kandidaten in landen in de Europese Economische Ruimte. Dat maakt het bijna onmogelijk om werknemers van buiten die landen aan te nemen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) kondigde eerder al aan dat ze een uitzondering op die vergunning wil.

Het kabinet denkt nog steeds na over een leefgeldregeling voor Oekraïense vluchtelingen, zei minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) in een debat in de Tweede Kamer. Zij verwacht daar snel meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Marioepol voor 80 procent verwoest

De Oekraïense autoriteiten deden donderdag nieuwe pogingen om burgers te evacueren uit een aantal belegerde steden. Vicepremier Irina Veresjtsjoek meldt dat met Rusland afspraken zijn gemaakt voor negen humanitaire corridors. De Oekraïense havenstad Marioepol is naar schatting van de burgemeester voor 80 procent verwoest. In een bericht op Telegram schrijft hij dat de situatie in zijn stad ‘kritiek’ is en dat de bombardementen onophoudelijk doorgaan.

Zo’n 350.000 mensen zouden vastzitten in de stad, die door het Russische leger is omsingeld. De evacuatie van burgers verliep de afgelopen dagen moeizaam, volgens de Oekraïners omdat Russische troepen zich niet aan een staakt-het-vuren hielden en evacuatieroutes blokkeerden. Toch slaagden de afgelopen 24 uur meer dan zesduizend mensen erin om de stad te verlaten, aldus de regering in Kiev. Onder hen zouden tweeduizend kinderen zijn. In totaal wisten deze week circa 30.000 mensen uit Marioepol te ontsnappen.

Volgens de autoriteiten zit de stad zonder water, verwarming en elektriciteit. Konvooien met hulpgoederen moesten de afgelopen dagen herhaaldelijk omkeren, omdat ze door de felle gevechten de stad niet konden bereiken. Volgens het gemeentebestuur zijn reddingswerkers nog altijd bezig om mensen uit de schuilkelder onder het woensdag verwoeste theater te krijgen. Of en hoeveel slachtoffers er zijn, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden