Uitrol Janssenvaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol uit van het Janssenvaccin in Europa uit voorzorg vanwege bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties in de Verenigde Staten.

Chris van Mersbergen
Buffalo, West Virginia. Beeld Getty Images
Buffalo, West Virginia.Beeld Getty Images

De reden is dat in de VS zes gevallen zijn van een ernstige complicatie, cerebrale veneuze sinustrombose (CVST) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Bij zes vrouwen tussen de 18 en 48 jaar werd die complicatie binnen twee weken na het toedienen van de Janssenprik geconstateerd. Eén vrouw overleed, een andere ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, meldt The New York Times.

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers for Disease Control (CDC) stopten dinsdag al met het gebruik van het Janssenvaccin op federale priklocaties. Individuele staten kregen ook het advies om te stoppen, in afwachting van nader onderzoek. Dat zou moeten uitwijzen of er een relatie is tussen het vaccin en de opgetreden complicaties. Wetenschappers van de beide gezondheidsautoriteiten zouden woensdag samenkomen voor spoedoverleg.

Zeven miljoen

Het in Leiden ontwikkelde Janssenvaccin is in de VS aan bijna zeven miljoen mensen toegediend. De prik biedt, in tegenstelling tot andere vaccins, al met één inenting genoeg bescherming tegen het coronavirus.

‘De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken zijn onze nummer één prioriteit,’ meldt Johnson & Johnson in een verklaring. ‘We zijn ons bewust van een extreem zeldzame aandoening van bloedproppen in combinatie met een lage hoeveelheid bloedplaatjes bij een aantal mensen die ons coronavaccin toegediend kregen. We hebben het besluit genomen om proactief de uitrol van het vaccin in Europa uit te stellen.’

Te vroeg voor conclusies

Het CBG stelde eerder dinsdagmiddag nog dat het ‘te vroeg is om conclusies te trekken’. ‘Het bewakingscomité Prac van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA doet momenteel onderzoek naar bloedstollingsproblemen en het coronavaccin van Janssen,’ meldde de Nederlandse medicijnautoriteit in een verklaring. ‘Het EMA en het CBG monitoren de situatie heel goed (inclusief de meldingen van de FDA). Mocht er aanleiding zijn om tot actie over te gaan, zoals het aanpassen van de productinformatie en bijsluiter, dan zullen wij de betrokken instanties, consumenten en zorgverleners informeren.’

De complicatie van cerebrale veneuze sinustrombose, een zeldzame vorm van hersenbloeding, in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes kwam in Europa ook aan het licht bij mensen die het AstraZenecavaccin hebben gekregen. Het Europese medicijnbureau EMA stelde vorige week dat de trombosecomplicatie, die behalve in de hersenen bij sommige gevaccineerden ook in de buik optrad, waarschijnlijk een zeer zeldzame bijwerking van de AstraZenecaprik is. Omdat de complicatie in verhouding vaker leek op te duiken bij jongeren dan bij ouderen, besloot onder meer Nederland om AstraZeneca niet meer toe te dienen aan 60-minners.

Een mogelijke oorzaak voor de complicatie bij het AstraZenecavaccin is een zeldzame immuunreactie, stelde de EMA vorige week. Amerikaanse overheidsfunctionarissen denken bij het Janssenvaccin aan dezelfde oorzaak, schrijft The New York Times.

Zelfde techniek

Het vaccin van Janssen maakt net als de prik van AstraZeneca gebruik van de virale vectortechniek. Daarbij wordt een verzwakt chimpanseevirus met daarin een stukje genetische informatie van het coronavirus het lichaam in gestuurd.

Nederland kreeg maandag de eerste doses van het Janssenvaccin geleverd. Zeker 35.000 doses zouden naar de ziekenhuizen gaan, waar ze zouden worden gebruikt om personeel in te enten. In totaal heeft ons land 11,3 miljoen doses van het vaccin besteld. Drie miljoen daarvan zouden dit kwartaal binnenkomen.

Overigens betekent de tijdelijke stop in de VS niet dat alle mensen die het Janssenvaccin zouden krijgen nu langer moeten wachten. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, schrijft op Twitter dat mensen die een prikafspraak hebben op een locatie die door zijn staat wordt gerund, ter vervanging het Pfizervaccin krijgen aangeboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden