Plus

Uitbarsting geweld tussen Israël en Hamas voorbij

Israël en Hamas hebben, aan de vooravond van het door Israël gehouden Songfestival, een van de meest gewelddadige weekenden in jaren achter de rug. In totaal vielen ten minste 27 doden.

David van Unen
Onder de doden in de Gazastrook was een kind van veertien maanden oud dat gisteren werd begraven. Beeld ap
Onder de doden in de Gazastrook was een kind van veertien maanden oud dat gisteren werd begraven.Beeld ap

Het geweld begon vrijdag bij het hek dat de ­Gazastrook van Israël scheidt, en waar Palestijnen zich wekelijks verzamelen om tegen de ­omheining te protesteren.

Er waren die dag al twee Palestijnen gedood bij demonstraties, vermoedelijk door Israëlisch vuur. Later die dag schoot een scherpschutter vanuit Gaza op twee Israëlische militairen die daardoor gewond raakten.

Slachtoffers
Israël vergold dat met luchtaanvallen en tankbeschietingen op Gaza. Hamas beantwoordde die aanvallen ­zaterdagochtend met enkele honderden raketten. Het merendeel daarvan werd onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem, maar toen de rookwolken optrokken, bleken vier Israëliërs om het leven te zijn gekomen.

Het Israëlische leger maakte op zijn beurt 23 slachtoffers aan Gazaanse zijde, waaronder volgens de krant Haaretz twee zwangere vrouwen, een kind van twaalf en een kind van veertien maanden.

Daar lijkt het voorlopig bij te blijven. Vanochtend vroeg bleef het stil in het grensgebied, terwijl daar de afgelopen drie dagen de raketten af en aan suisden. En zo waren er meer signalen dat de nieuwste geweldsuitbarsting kort, maar hevig was geweest.

Hamas' Al-Aqsa, de omroep van de terreurgroep die Gaza controleert, meldde vanochtend als eerste een wapenstilstand. In de loop van vanochtend hief Israël vervolgens alle restricties voor haar burgers langs de grens op. Het ­hele weekend waren wegen en openbare gebouwen gesloten. Dat dat niet meer hoeft, kan erop wijzen dat men de kust vanochtend veilig ­achtte.

Songfestival
Het gebruikte geweld doet anders vermoeden, maar beide partijen zitten niet te wachten op een nieuwe oorlog. Daarvan werden er de afgelopen twaalf jaar drie uitgevochten. Hamas-­leider Ismail Haniyeh zei gisteravond dat hij de rust wil laten terugkeren, mits Israël de mensen in de Gazastrook een 'waardig leven' laat leiden.

De Israëlische premier Netanyahu heeft daar nog niet op gereageerd, maar heeft ook wel iets anders aan zijn hoofd. Israël hoopt volgende week tienduizenden ­bezoekers te verwelkomen tijdens het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Voorafgaand aan dat gigantische evenement zijn vorige week de zes miljoen Joodse slachtoffers uit de Holocaust herdacht.

Woensdag moet daarentegen juist een feestdag worden, als het land stilstaat bij de oprichting van de Joodse staat in 1948. Israël gaat kortom een week tegemoet waarin het zich wil presenteren als veilige haven voor de organisatie van een evenement waar wereldwijd 200 miljoen mensen op afstemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden