PlusUitleg

Uber creëert mogelijk miljardenvoordeel via Nederland

Als taxidienst Uber ooit winst gaat maken, dan kan het bedrijf tot in de lengte van dagen in Nederland jaarlijks tot 6,1 miljard dollar (nu 5,5 miljard euro) van zijn belastingaanslag aftrekken.

Herman Stil
null Beeld AFP
Beeld AFP

Dat is volgens financieel persbureau Bloomberg het gevolg van een schuifspelletje met een aantal activiteiten van de taxigigant langs belastingparadijzen. Daarbij is al het intellectuele eigendom op het merk Uber verhuisd van Bermuda naar Amsterdam.

Het bedrijf dekt zich zo in tegen aangescherpte regels van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en de Europese Unie op het gebied van belastingontwijking. Bermuda geldt als belastingvrijhaven, omdat daar helemaal geen belasting hoeft te worden betaald. Volgens nieuwe regels van de wereldhandelsorganisatie moeten multinationals uit de tech- en medische sector hun belastingconstructies in het vervolg zakelijk kunnen onderbouwen.

Nederland geldt niet als belastingparadijs, omdat hier wel vennootschapsbelasting betaald moet worden, hoewel dat in sommige gevallen op weinig tot niets neerkomt. Zo hoeft over de waarde van intellectueel eigendom als het merk Uber 7 procent belasting te worden betaald. In de VS is dat 21 procent. Maar over licenties of royalties op het merk is het tarief in Nederland nul.

Truc

Uber verhuisde afgelopen tijd niet alleen zijn intellectuele eigendommen naar Amsterdam, het verhoogde meteen ook de waarde ervan. Daardoor kan het bedrijf hier in de toekomst zijn belastingaanslag flink terugdringen. Het concern zal pas belasting afdragen als de winst boven de 6 miljard dollar uitkomt. Zo ver is het nog lang niet; Uber heeft nog nooit winst gemaakt en verwacht dat ook de komende jaren niet te doen.

De nieuwe opzet is legaal en maakt deel uit van de afspraken die Uber eerder met de Nederlandse belastingdienst heeft gemaakt. De Nederlandse activiteiten vallen uiteindelijk onder een holding in Singapore, een ander notoir belastingparadijs.

Maar niet alleen in Nederland gaat de belastingaanslag omlaag; Uber kan zijn belastingafdracht in 63 landen verlagen. Daar moeten activiteiten flink in de buidel tasten voor de licentierechten over de nu in Nederland ondergebrachte merkrechten. Als die afdracht hoger is dan eventuele winst, dan hoeft het bedrijf ter plekke geen winstbelasting te betalen. Uber is daarin geen uitzondering; onder meer Amazon en Starbucks passen die truc toe.

Altijd verlies in Amerika

Door de constructie zal Uber waarschijnlijk op papier altijd verlies maken in Amerika. Het afgelopen jaar verloor het op papier 5,1 miljard dollar in de VS. Dat scheelde het bedrijf 1,2 miljard dollar federale- en staatsbelastingen.

Met de nieuwe opzet is Uber wel gestopt met het al even omstreden doorsluizen van miljarden dollars via brievenbusfirma’s in Bermuda en Nederland - papieren bedrijven zonder werknemers. De nieuwe constructie geldt niet als brievenbusfirma, omdat Uber het hoofdkantoor van zijn niet-Amerikaanse activiteiten al jaren gevestigd is in Amsterdam. Inmiddels werken daar meer dan duizend medewerkers.

Uber, dat donderdagavond cijfers over het tweede kwartaal presenteert, ging dit voorjaar in New York naar de beurs en is daar momenteel ruim 67 miljard dollar waard. Het bedrijf heeft nog nooit winst gemaakt en verwacht dat ook de komenden jaren niet te gaan doen. Mocht het ooit wel zo ver komen, dan betaalt de Nederlandse fiscus de rekening.

Miljardenverlies voor Uber

Uber heeft afgelopen kwartaal een megaverlies in de boeken gezet. Onder de streep kwam het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app 5,2 miljard dollar tekort, het grootste verlies ooit. Daarbij is de omzet minder hard opgelopen dan kenners in doorsnee hadden verwacht. Het aandeel Uber ging in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street hard onderuit.

Dat Uber zo sterk verlieslatend is komt door de vele investeringen die het bedrijf doet. Zo steekt het techbedrijf achter de bekende taxi-app veel geld in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Ook moest Uber dit keer veel kosten maken in verband met zijn beursgang in New York op 10 mei.

Een jaar terug ging nog een nettoverlies van 878 miljoen dollar in de boeken. Gecorrigeerd voor onder meer wisselkoerseffecten dikte de omzet op jaarbasis met 12 procent aan, tot 2,9 miljard dollar. Analisten hadden in doorsnee evenwel op meer dan 3 miljard dollar aan opbrengsten gerekend.

Topman Dara Khosrowshahi probeerde beleggers in een toelichting op de cijfers wel enigszins gerust te stellen. Hij verwacht volgend jaar minder grote verliezen. “We denken dat 2019 ons piekinvesteringsjaar wordt”, zei hij. “In 2020 en 2021 zie je de verliezen naar beneden gaan.”

De beursgang van mei was overigens geen succes. Op de eerste beursdag ging het aandeel meteen al hard omlaag. Beleggers leken nog niet heel erg overtuigd van de mooie beloften van het bedrijf dat Uber ooit goed zal zijn voor een flinke winstmarge.

Mocht het bedrijf overigens een keer echt winst gaan maken, dan rekent Uber op een belastingaftrek van miljarden dollars. Dat zou dan gaan door gebruik te maken van het Nederlandse belastingregime, ontdekte persbureau Bloomberg eerder op donderdag uit de kleine lettertjes van een ouder verslag van Uber. De Amerikaanse onderneming haalde intellectueel eigendom in maart weg bij een brievenbusfirma in Bermuda en bracht deze onder bij zijn Nederlandse dochteronderneming. Voor inkomsten uit immateriële bezittingen, zoals merkrechten of royalty’s, geldt hier een gunstig regime.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden