Nieuws

Twitter werpt beschermingswal op tegen ongevraagde overname Musk

Twitter heeft een constructie opgetuigd die kan verhinderen dat het bedrijf ongevraagd wordt overgenomen. Daarmee lijkt het socialemediaplatform te willen voorkomen dat Teslatopman Elon Musk de controle overneemt.

Het Parool
Elon Musk. Beeld AFP
Elon Musk.Beeld AFP

Musk heeft donderdag ruim 43 miljard dollar (39 miljard euro) op tafel gelegd om Twitter volledig in handen te krijgen en van de beurs te halen. Een paar uur nadat de rijkste man ter wereld zijn overnamebod bekendmaakte zei hij al te betwijfelen of zijn inlijfpoging van Twitter gaat slagen.

Twitter zelf zei donderdag in een eerste reactie het ongevraagde bod zorgvuldig te willen overwegen. De constructie die bij Twitter nu voor een jaar in werking gaat, betekent geen ‘nee’ tegen het bod van de zakenman. Maar het zou de directie wel meer tijd geven om een goede beslissing te nemen, ook met het oog op de belangen van de overige aandeelhouders.

Veel potentie

Musk vindt dat het platform voor korte berichtjes veel potentie heeft, maar dat die nu nog niet wordt waargemaakt. Eerder werd al bekend dat de miljardair 9 procent van de aandelen van het bedrijf had gekocht, en daarmee de grootste aandeelhouder is geworden.

Musk is zelf een fervent gebruiker van Twitter en heeft 81 miljoen volgers, waarmee hij op de achtste plaats van meest gevolgde personen op het platform staat. In zijn microberichtjes is hij erg kritisch op het bedrijf. Zo vroeg hij zich afgelopen weekend, kort nadat zijn belang in het socialemediabedrijf bekend werd, hardop af of Twitter stervende is. Het baarde hem zorgen dat sterren als Justin Bieber en Taylor Swift nauwelijks nog berichten plaatsen op het platform. Ook stelde hij functies voor om tweets na publicatie te kunnen redigeren.

Musk is volgens een ranglijst van persbureau Bloomberg de rijkste persoon ter wereld met een vermogen van 259 miljard dollar. Mocht hij Twitter in handen krijgen, dan bezit hij een socialemediaplatform dat dagelijks door enkele honderden miljoenen mensen wordt gebruikt. Eind 2021 had het bedrijf 217 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Daarmee is Twitter een dwerg vergeleken met Facebook. Dat sociale medium van Meta Platforms had in december ongeveer 1,9 miljard dagelijks actieve gebruikers. Bij Twitter werken zo’n 7500 mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden