Update

Twitter en Witte Huis ontkennen hack Trump door Nederlander

Het Witte Huis en Twitter spreken berichten tegen dat de Nederlandse ethische hacker Victor Gevers toegang wist te krijgen tot het Twitteraccount van president Donald Trump.

ANP/Het Parool
President Trump. Beeld AFP
President Trump.Beeld AFP

“Het is absoluut niet waar, maar we geven geen commentaar op veiligheidsprocedures rond de accounts van de president op sociale media,” zegt een woordvoerder tegen zakenblad Forbes. Twitter liet aan Forbes weten geen bewijs te hebben gezien dat de Nederlander inderdaad toegang wist te krijgen tot de account van Trump.

Een Nederlander heeft het Twitteraccount @realDonaldTrump van de Amerikaanse president Donald Trump gehackt. Trump gebruikte het wachtwoord ‘maga2020!’ (make america great again) en zou geen extra beveiliging hebben ingesteld. Ook werd ongeveer hetzelfde wachtwoord gebruikt voor het wifi-netwerk op grote Trump-bijeenkomsten.

Ethisch hacken

De Nederlander is ethisch hacker Victor Gevers (44), die al vele duizenden datalekken en andere kwetsbaarheden op internet heeft gemeld. Hij was een van drie Nederlandse hackers die er vier jaar geleden ook al in slaagden Trumps twitteraccount te hacken, ook toen een paar weken voor de verkiezingen.

“Ik dacht ‘oh god’ toen ik was ingelogd,” vertelt Gevers aan Vrij Nederland. “Ik wil juist dat het me niet lukt om binnen te komen, en al helemaal niet bij zo’n belangrijk account.” Het account van de Amerikaanse president heeft 87 miljoen volgers en is een van de belangrijkste communicatiekanalen van Trump.

Zeven pogingen

Het kostte Gevers op 16 oktober zeven pogingen om het wachtwoord van de Amerikaanse president te raden, zo stelt hij. De hacker heeft screenshots gemaakt die volgens hem bewijzen dat hij toegang had tot het account, hij heeft die ook aan het tijdschrift laten zien. Wie toegang heeft tot een account, kan ook alle dm’s (direct messages) downloaden. Dat heeft de hacker niet gedaan.

Wel heeft hij op zoveel mogelijk manieren geprobeerd de president en de mensen om hem heen ervan op de hoogte te stellen dat het account slecht was beveiligd. Het account was niet via zogenoemde tweestapsverificatie beveiligd (waarbij ook nog een code naar de mobiele telefoon van de eigenaar van het account wordt gestuurd), maar alleen met een wachtwoord.

Op de waarschuwingen van Gevers kwam in eerste instantie geen reactie. Uiteindelijk heeft hij dinsdagavond vanuit de VS gehoord dat zijn waarschuwing is aangekomen, inmiddels is het wachtwoord van de president aangepast.

Vreemde tweet

Gevers vertelt aan Vrij Nederland deze keer verder te zijn gegaan dan de vorige keer (in 2016) dat hij toegang kreeg tot het account van de Amerikaanse president. “Ik ben deze keer misschien een stapje verder gegaan omdat onze vorige melding duidelijk geen effect had,” zegt de hacker. “Ik hoop dat alles zo meteen opgelost is en er een bericht komt van meneer Trump. ‘Thank you for your work/report.’ Dat zou genoeg moeten zijn. Dan is de discussie over beide cases gesloten.”

Wat Gevers precies heeft gedaan, vertelt hij niet, maar op 16 oktober verscheen er wel een opmerkelijke tweet in de tijdlijn van Trump. Hij verwees daarin naar een artikel op The Babylon Bee, een satirische website zoals De Speld in Nederland. In de tweet deed Trump alsof het om een serieus verhaal ging. Verschillende Amerikaanse media schreven daarna verhalen over hoe Trump in een artikel van een satirische website was getrapt.

Gevers zegt daarover tegen Vrij Nederland: “Ik zeg niet dat het zo is, maar stel dat ik die tweet geplaatst heb. Dan moet Trump bekennen dat hij het Babylon Bee-artikel niet heeft gelezen en deze bullshit-tweet geplaatst heeft óf hij moet bekennen dat iemand anders deze tweet heeft geplaatst.”

Amerikaanse journalisten melden inmiddels dat het wachtwoord dat Trump gebruikte (maga2020!) ook niet heel erg uniek is gekozen. Op grote campagne-bijeenkomsten die de president houdt, is het wachtwoord verschillende keren ongeveer hetzelfde geweest: MAGA2020!!

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden