Nieuws

Twintig jaar na 9/11 keren de Amerikaanse troepen terug

De Verenigde Staten trekken hun troepen terug uit Afghanistan. Op 11 september moeten de laatste militairen zijn vertrokken, precies twintig jaar na de aanslagen op de Twin Towers.

Sam De Graaff
Amerikaanse militairen na terugkeer uit Afghanistan. Beeld Getty Images
Amerikaanse militairen na terugkeer uit Afghanistan.Beeld Getty Images

Het einde van de langste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis komt stapje voor stapje dichterbij. De VS zal op 1 mei beginnen met het terugtrekken van de laatste in Afghanistan gelegerde troepen. Amerikaanse regeringsfunctionarissen bevestigden het besluit gisteren, naar verwachting maakt president Biden het nieuws vandaag officieel kenbaar. Op de symbolische datum van 11 september moeten alle Amerikaanse soldaten Afghanistan hebben verlaten.

Biden moest een beslissing nemen. Zijn voorganger Trump had in een akkoord met de Taliban afgesproken dat de Amerikanen per 1 mei Afghanistan zouden verlaten. Die datum stilletjes laten passeren zou oorlog met de Taliban hebben betekend, zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris in de The Washington Post.

“We zijn naar Afghanistan gegaan om de daders van de aanslagen van 11 september te straffen,” zegt een regeringsbron in diezelfde krant. “Dat doel hebben we al enkele jaren geleden behaald.” De VS wil zich concentreren op andere dreigingen in de wereld, China voorop.

Veel minder militairen

De hoeveelheid Amerikaanse troepen in Afghanistan was de laatste jaren al flink afgebouwd. Op het hoogtepunt, in 2011, waren er 100.000 soldaten gestationeerd, 800.000 Amerikanen hebben er minstens één keer gediend. Meer dan 2300 Amerikanen kwamen om, net als naar schatting zo’n 50.000 Afghaanse burgers. De oorlog kostte duizenden miljarden dollars.

Inmiddels levert de VS slechts 2500 van de 7000 aanwezige Navo-militairen. Het is de vraag wat andere Navo-landen doen, al heeft de VS altijd volgehouden niet zonder hen te vertrekken. Volgens The Times zullen de Britten hun 750 soldaten gelijktijdig terugtrekken.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat Nederland na het vertrek van de Amerikanen in Afghanistan blijft, meldde Defensie gisteren dat Nederland 80 extra militairen stuurt, boven op de 150 die er al zijn. Het gaat om infanteristen van de landmacht, die per 30 april inzetbaar moeten zijn. Volgens het ministerie is de situatie verslechterd en wordt er rekening gehouden ‘met meer instabiliteit in het gebied’.

Opmars

En inderdaad: de Taliban is al enige tijd aan een opmars bezig. Na het akkoord van Trump, begin 2020 gesloten, hielden de Taliban zich kort gedeisd. Daarna nam het geweld weer toe. Inmiddels maken ze in grote delen van het land de dienst weer uit. De met Trump besproken vredesonderhandelingen tussen de Taliban en de Afghaanse regering van president Ashraf Ghani kwamen niet van de grond. Gisteren nog lieten de Taliban weten verstek te laten gaan bij een top later deze maand. Pas als alle buitenlandse troepen Afghanistan hebben verlaten, zeggen de Taliban te willen aanschuiven.

De Afghaanse regering zegt het ook zonder de Amerikanen te kunnen rooien, maar bij veel Amerikanen leeft de angst voor een ‘tweede Zuid-Vietnam’. Dat land leunde van de jaren vijftig tot zeventig sterk op Amerikaanse hulp en stortte ineen na het vertrek van diezelfde Amerikanen. Kort daarop sloot Zuid-Vietnam zich aan bij het Noord-Vietnam, lange tijd de vijand. Alle Amerikaanse inspanningen – alle doden – waren voor niets geweest. De regering-Biden laat weten met ‘aanzienlijke middelen’ in Afghanistan aanwezig te blijven. Of het genoeg is om de Taliban ervan te weerhouden het hele land te beheersen, is de vraag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden