PlusAchtergrond

Twijfel over cijfers China: zijn er echt ‘maar’ 3311 coronadoden?

Zijn in China echt ‘maar’ 3311 mensen overleden aan het coronavirus? Foto’s van stapels urnen en ellenlange wachtrijen bij crematoria in Wuhan leiden tot nieuwe twijfels over de betrouwbaarheid van het officiële Chinese dodental.

Tom Kieft
Bij een van de acht crematoria in Wuhan werden vorige week in twee dagen 5000 urnen afgeleverd. Beeld Caixin
Bij een van de acht crematoria in Wuhan werden vorige week in twee dagen 5000 urnen afgeleverd.Beeld Caixin

Sinds vorige week mogen nabestaanden van coronaslachtoffers de as van hun overleden familieleden ophalen bij de crematoria in Wuhan, nu de lockdown die daar op 23 januari werd ingevoerd, is versoepeld.

In de stad zouden volgens de officiële cijfers 2548 mensen aan de gevolgen van het virus zijn overleden. ­Foto’s en verslagen sterken het vermoeden dat dat cijfer eigenlijk vele malen hoger ligt.

Zo publiceerde Caixin, een Chinese mediaorganisatie met tot dusver zeer accurate berichtgeving over het coronavirus, een foto van een vrachtwagen die vorige week 2500 urnen afleverde bij een crematorium in de stad. Wat bleek? Hij had de dag ervoor al eenzelfde lading afgeleverd bij hetzelfde crematorium. Er zijn nog zeven crematoria in de stad.

Een andere foto die Caixin publiceerde liet in een crematorium 3500 opgestapelde ingepakte urnen zien. Hoeveel daarvan zijn gevuld, is niet duidelijk. De crematoria gaven geen gehoor of geen antwoord op die vraag. Video’s van ellenlange rijen voor de crematoria op Chinese sociale media doen vermoeden dat de officiële cijfers lager zijn dan de werkelijkheid.

De gedachte dat Peking tracht de cijfers op te poetsen, bestaat al langer. De Britse krant Mail on Sunday schreef dit weekend dat de Britse regering China ervan verdenkt het aantal besmettingen van 81.000 ‘met een factor 15 tot 40’ te hebben afgezwakt.

Epicentrum verschoven

Peking profileert zich onderwijl internationaal als autoriteit in de strijd ­tegen corona, nu het epicentrum van de epidemie intussen is verschoven naar het Westen, waar al in drie landen volgens officiële cijfers meer doden door corona zijn te betreuren.

De aanpak van China, die aanvankelijk werd gezien als extreem, wordt intussen geroemd om zijn effectiviteit. Het tijdschrift Science schreef woensdag dat China met het afsluiten van Wuhan heeft voorkomen dat nog eens 700.000 mensen het virus kregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden