Update

Tweede dode gevonden na instorten steiger Antwerpen

Een stelling aan een gebouw op het Nieuw Zuid in Antwerpen is vrijdagmiddag ingestort. Daarbij zijn zeker twee doden gevallen. Één van hen werd zaterdag rond 4.00 uur geborgen, de ander rond 6.00 uur. De Belgische brandweer zoekt nog naar vier vermisten die onder het puin liggen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De hulpdiensten zochten de hele nacht naar slachtoffers. “De reddingswerken gaan nog steeds door. De containers met puin rijden af en aan. Onze ploegen, de aannemer en de civiele bescherming zoeken nog de hele nacht verder. De omgeving is nog steeds afgesloten door de politie.”

Onder de vermisten bevinden zich volgens lokale media vier Portugese werknemers van een bouwbedrijf. Die stonden naar verluidt op de steiger toen het gebouw instortte. De Gazet van Antwerpen schrijft dat het er volgens de eerste informatie op lijkt dat de bovenverdieping van de nieuwbouw deels naar beneden is gekomen, maar hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk. “Meer onderzoek volgt later. Onze eerste zorg gaat naar slachtoffers,” aldus de brandweer.

Gewonden

De Belgische politie laat weten dat een twintigtal mensen gewond is geraakt. Een tiental mensen is door de brandweer onder het puin vandaan gehaald. De Gazet schrijft dat zeker acht mensen ernstig gewond raakten. Het gaat waarschijnlijk vooral om bouwvakkers die in het gebouw aan het werk waren. De hulpdiensten moeten bij de zoektocht naar slachtoffers voorzichtig te werk gaan, omdat het gebouw nog erg instabiel is. Er worden ook reddingshonden ingezet om bedolven mensen op te sporen.

De steiger was opgebouwd voor de bouw van een nieuwe basisschool. Op beelden van de Vlaamse site Het Laatste Nieuws is te zien dat ook een deel van het gebouw ingestort is. Volgens een verslaggever was de bouw bijna klaar: “De zonnepanelen lagen er al op.” Volgens haar waren er ook nog bouwvakkers op de steiger aan het werk toen deze instortte.

Opeens weggezakt

Een ploegbaas van aannemer Democo was aan het werk op het moment van de instorting. “We waren bezig met het metselen van de gevel toen de stelling opeens wegzakte. Er stonden daar op dat moment negen werkmannen van mijn ploeg op. Ze zijn allemaal naar het ziekenhuis gebracht. In het gebouw was op de vierde en vijfde verdieping een andere ploeg bezig met het uitbreken van een stuk vloer. Voor zover ik weet zijn er nog vier vermisten.”

Evie Vergauwen woont vlakbij het gebouw en zag het gebeuren. “De school gaat in september openen, dus de werkmannen waren hier dag en nacht aan het werk. Plots stortte de stelling als dominosteentjes in elkaar en nadien ook een deel van het gebouw. Er was een grote stofwolk te zien. Het is nog een geluk dat dit niet op zaterdag is gebeurd, want dan spelen er veel kinderen,” zegt hij.

Een omwonende die in een ziekenhuis werkt, zei dat ze veel gegil hoorde. “In pyjama ben ik naar beneden gelopen om te gaan helpen,” vertelde ze de Gazet. De brandweer bracht gewonden volgens de vrouw naar een veldje tussen de gebouwen. “Ik heb geleerd dat de stilste slachtoffers er vaak het slechtst aan toe zijn dus ben ik begonnen met me daarover te bekommeren.”

Hart onder de riem

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bracht vrijdag een bezoek aan de rampplek. Ze sprak over een ‘vreselijk drama’ en betuigde medeleven aan slachtoffers en hun naasten. “Ik ben hier ook om de hulpdiensten een hart onder de riem te steken tijdens de moeilijke zoektocht die nog uren zal duren.”

De Belgische koning Filip heeft vrijdagavond gebeld met burgemeester Bart De Wever van Antwerpen. Hij betuigde medeleven aan de slachtoffers en hun familie, wenste de gewonden veel beterschap en dankte de hulpdiensten voor hun werk.

De school staat in de wijk Nieuw Zuid, in het zuidwesten van de stad en niet ver van de Schelde. Het medisch interventieplan is afgekondigd en bewoners worden gevraagd om uit de buurt te blijven.

Stofwolken net na de instorting Beeld RV
Stofwolken net na de instortingBeeld RV
null Beeld BSB
Beeld BSB
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden