Twee kerken in Canada afgebrand; mogelijk verband met ontdekking van 215 lichamen in Kamloops

De Canadese politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting in twee katholieke kerken die maandag zijn afgebrand in Oliver en Penticton. Beide kerken zijn rond 1910 gebouwd op het grondgebied van inheemse volkeren in de provincie British Columbia, in het westen van Canada. Ze gingen ongeveer gelijktijdig in vlammen op.

Het Parool
Er is veel woede onder inheemse volkeren over de ontdekking van de 215 lichamen in Kamloops. Beeld AP
Er is veel woede onder inheemse volkeren over de ontdekking van de 215 lichamen in Kamloops.Beeld AP

De branden komen weken nadat bij een internaat in Kamloops, waar inheemse kinderen tussen 1890 en 1969 werden ondergebracht, de stoffelijke resten werden ontdekt van 215 jongeren. Die vondst schokte de Canadezen, die paus Franciscus vervolgens opriepen om zich te verontschuldigen voor het misbruik op de internaten die door de kerk werden gerund voor de federale overheid. De paus heeft nog altijd nagelaten om zijn excuses aan te biden, al heeft hij wel zijn afschuw uitgesproken.

Voorman Greg Gabriel van een van de inheemse volkeren wijst erop dat er veel woede is onder inheemse volkeren over de ontdekking van de 215 lichamen in Kamloops. “Ik zeg niet dat dit de oorzaak kan zijn dat onze kerk in vlammen is opgegaan”, zei hij. “Maar er is veel woede.”

Verdacht

Volgens agent Jason Bayda, betrokken bij het onderzoek naar de branden, zijn beide kerken tot de grond toe afgebrand. “De politie beschouwt de branden daarom als verdacht.” Hoewel het te vroeg is om brandstichting als oorzaak aan te wijzen, voegde hij eraan toe: “We zijn gevoelig voor de recente gebeurtenissen in Kamloops.” Ook de brandweer gelooft in opzet. Bob Graham, hoofd van de vrijwillige brandweer in Oliver, British Columbia, zei tegen de publieke omroep CBC: “Als we naar de plek en de omgeving kijken, geloven we dat er een brandbare vloeistof is gebruikt.”

Penticton en Oliver liggen op ongeveer 40 kilometer bij elkaar vandaan. Beide kerken waren van hout en al ruim honderd jaar oud. St. Gregory’s (Oliver) was gebouwd in 1910 en Sacred Heart (Penticton) één jaar later.

De katholieke kerk bestuurde veel van de internaten waar inheemse kinderen tussen 1831 tot 1996 onder dwang naar toe werden gestuurd. Ongeveer 150.000 kinderen werden daar geïsoleerd van hun familie, taal en cultuur. Doel van de internaten was de kinderen zich te laten aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 “culturele genocide”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden