Nieuws

Twee Britse ministers opgestapt, nieuwe crisis voor Johnson

Twee vooraanstaande Britse ministers stappen op uit protest over het leiderschap van premier Boris Johnson. Waarnemers spreken over een mokerslag voor de Britse regering.

Het Parool
Gezondheidsminister Sajid Javid (L) en minister van Financien Rishi Sunak (R) maakten dinsdag vrijwel gelijktijdig bekend op te stappen.  Beeld AFP
Gezondheidsminister Sajid Javid (L) en minister van Financien Rishi Sunak (R) maakten dinsdag vrijwel gelijktijdig bekend op te stappen.Beeld AFP

Minister van Financiën Rishi Sunak en gezondheidsminister Sajid Javid maakten vrijwel tegelijkertijd bekend te vertrekken. Zij uiten op Twitter felle kritiek op de premier omdat hij niet in staat zou zijn zich aan normen te houden.

Sunak vindt dat het publiek ‘terecht’ mag verwachten dat de overheid ‘goed, competent en serieus’ haar werk doet. In zijn ontslagbrief zegt hij dat zijn opvattingen inmiddels fundamenteel verschillen met die van Johnson. Javid twittert dat hij, net als ‘veel parlementariërs’ en het publiek, het vertrouwen heeft verloren in het vermogen van Johnson om te ‘regeren in het nationaal belang’.

De 58-jarige premier gaat gebukt onder een reeks schandalen en ligt regelmatig onder vuur, ook in zijn eigen Conservatieve Partij. Hij overleefde onlangs nog een vertrouwensstemming bij de Conservatieven rond de zogenoemde partygate-affaire: verboden regeringsfeestjes in coronatijd.

Het aftreden van de twee ministers volgt na verontschuldigingen van Johnson over het jongste schandaal, waarbij een ex-regeringslid toch een bepaalde baan kreeg hoewel er klachten waren over seksueel wangedrag.

Na het ontslag van Sunak en Javid lieten andere ministers snel weten zich achter de beschadigde premier te scharen. Zo sprak buitenlandminister Liz Truss voor ‘100 procent’ haar steun uit, meldt de Britse omroep BBC. Maar volgens de sociaaldemocratische oppositieleider Keir Starmer is het duidelijk dat de regering ‘instort’.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden