Turkije valt Noordoost-Syrië binnen

Turkije is het noordoosten van Syrië binnengevallen. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag.

ANP/Het Parool
Leden van het door Turkije gesteunde Syrische leger verplaatsen zich naar de regio. Beeld EPA
Leden van het door Turkije gesteunde Syrische leger verplaatsen zich naar de regio.Beeld EPA

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) melden dat Turkije is begonnen met luchtaanvallen. “Er is veel paniek onder de mensen.”

De Koerdische autoriteiten riepen burgers eerder al op om zich te mobiliseren. YPG, een Koerdische militie, is volgens de Turkse regering een terroristische organisatie. Ingrijpen in het gebied zou daardoor gegrond zijn. De aanval komt kort nadat de Verenigde Staten hun troepen terugtrokken uit het gebied.

De inval is zwaar omstreden: verschillende wereldleiders hebben aangegeven zich grote zorgen te maken over het ingrijpen. Donald Trump, president van de Verenigde Staten, dreigde de ‘Turkse economie weg te vagen’ als Erdogan zou overgaan tot buitensporig of ongepast geweld in de regio.

Rusland is bezorgd dat het vredesproces belemmerd wordt door de actie. Turkije wil in de grensregio in het noordoosten van Syrië een gebied creëren waar miljoenen Syrische vluchtelingen, die nu in Turkije zitten, opgevangen kunnen worden. Daarnaast willen ze de Koerdische milities verdrijven.

‘Vredeslente’

‘Operatie Vredeslente gaat de terroristische dreiging tegen Turkije neutraliseren,’ schrijft Erdogan op Twitter. ‘De operatie gaat leiden tot een veilige zone in het gebied. Syrische vluchtelingen kunnen dan weer terugkeren naar huis,’ vervolgt de president.

Kamer wil Turkije straffen

In de Tweede Kamer is verontrust gereageerd op de Turkse inval. Partijen van coalitie en oppositie pleiten voor maatregelen tegen Turkije.

“Niet onverwacht, wel zeer zorgelijk. Nu is het aan de EU om Turkije met alle diplomatieke middelen én met sancties tot andere gedachten te bewegen,” aldus D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Andere partijen zijn het ermee eens dat de acties niet ongestraft kunnen blijven.

Volgens SP-kamerlid Sadet Karabulut moet de internationale gemeenschap terugtrekking uit Syrië eisen, het Navo-lidmaatschap van Turkije schorsen en een wapenembargo tegen Turkije afkondigen.

Reactie Europa

De Europese Unie vindt dat Turkije zijn militaire operaties in Syrië moet staken. Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker roept Ankara op zich terughoudend op te stellen en het offensief tegen Koerdische groepen in Noord-Syrië stop te zetten. De EU gaat in ieder geval niet betalen voor de ‘veilige zone’ die de Turken willen creëren om er onder meer Syrische vluchtelingen te vestigen, zei hij in het Europees Parlement.

Meerdere EU-landen hebben de operatie veroordeeld. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken zei eerder op dag erg bezorgd te zijn. “Met mijn EU-collega’s roep ik Turkije op af te zien van eenzijdige militaire actie die de strijd tegen Islamitische Staat kan ondermijnen en de regionale stabiliteit bedreigen.”

De EU zei eerder dat een Turkse militaire operatie burgerslachtoffers zal maken en veel bewoners van het gebied van huis en haard verdrijven. Het conflict moet volgens Europa politiek en niet militair worden opgelost.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden