Turkije roept ambassadeur VS op matje

De Amerikaanse ambassadeur in Turkije is door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen.

Links de Amerikaanse ambassadeur David Satterfield eerder deze maand voor de ambassade in Turkije. Rechts op de foto vicepresident Mike Pence, en buitenlandminister Mike Pompeo naast hem.  Beeld REUTERS
Links de Amerikaanse ambassadeur David Satterfield eerder deze maand voor de ambassade in Turkije. Rechts op de foto vicepresident Mike Pence, en buitenlandminister Mike Pompeo naast hem.Beeld REUTERS

De sommatie komt nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dinsdag de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse Rijk van 1915 tot 1917 heeft erkend als een genocide en aandringt op sancties tegen de Turken vanwege de inval in Syrië.

Turkije erkent dat vele in het Ottomaanse Rijk wonenden Armeniërs zijn gestorven tijdens gevechten met Ottomaanse troepen in de Eerste Wereldoorlog, maar bestrijdt dat er sprake was van systematisch georganiseerde uitroeiing van een bevolkingsgroep. Het land noemde het aannemen van de resolutie door de Amerikaanse volksvertegenwoordigers ‘een beschamend besluit van degenen die de geschiedenis exploiteren’ uit politieke overwegingen.

In het door de Democraten gecontroleerde Huis stemden 405 volksvertegenwoordigers voor de resolutie. Elf leden stemden tegen.

Circa anderhalf miljoen Armeniërs werden om het leven gebracht door het Ottomaanse Rijk. De aanzet werd gegeven tijdens de Eerste Wereldoorlog toen de Ottomaanse autoriteiten op 24 april 1915 zeker 250 Armeense intellectuelen en leiders arresteerden in Istanbul.

Verheugd

De Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) heeft verheugd gereageerd op het besluit van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de massamoord op Armeniërs te erkennen als een genocide.

‘De FAON is overtuigd en verheugd, dat voor alle Armeniërs, Arameërs, Assyriërs, Pontische Grieken en alle andere christenen, die geleden hebben onder de genocide en onder de ontkenning ervan, de erkenning door het Amerikaans congres een zeer laat, maar belangrijk en betekenisvol momentum is. De FAON dankt daarom het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden,’ zo is te lezen in de verklaring.

De organisatie doet ook een beroep op de Nederlandse regering om ‘de overwegingen die in het Congres rond het fenomeen genocide en de erkenning van genocide naar voren zijn gebracht, ter harte te nemen en niet langer aan de verkeerde kant van de geschiedenis te blijven staan door deze genocide niet te erkennen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden