Nieuws

Truss wil premier van Groot-Brittannië blijven, maar verliest opnieuw een minister

De Britse premier Liz Truss heeft zich tijdens het wekelijkse vragenuurtje verdedigd tegen aanvallen van de oppositie. Ze zei niet te willen opstappen, omdat ze een ‘vechter’ en ‘geen opgever’ is. Intussen heeft opnieuw een minister, de tweede binnen een week, haar kabinet verlaten.

Het Parool
Suella Braverman zou volgens Britse media geen minister van Binnenlandse Zaken meer zijn. Beeld Getty Images
Suella Braverman zou volgens Britse media geen minister van Binnenlandse Zaken meer zijn.Beeld Getty Images

Binnenlandminister Suella Braverman zegt zelf haar ontslag te hebben ingediend. Ze erkent in een verklaring een fout te hebben gemaakt door een officieel document via haar privémail te versturen, wat tegen de regels is. Britse media melden dan ook dat ze in feite zou zijn ontslagen voor het schenden van de nationale veiligheid. Ze is de tweede minister van het kabinet die moet worden vervangen.

In een verklaring zegt Braverman verder dat ze zich ‘zorgen’ maakt over de koers van de regering. Volgens haar zijn belangrijke verkiezingsbeloftes gebroken.

In de zes weken dat Truss aan de macht is, lijkt alles wat ze heeft geïnitieerd mis te gaan. Haar economische plan om de rijken rijker te maken, en daarmee indirect de armen te steunen, mislukte volledig. Ze moest haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, vorige week al ontslaan om haar eigen hachje te redden.

Grote onvrede

Maar nadat de nieuwe minister Jeremy Hunt al haar plannen weer terugdraaide, vragen politici zich af of de premier nog wel macht heeft. Het conservatieve Lagerhuislid William Wragg heeft schriftelijk al laten weten dat hij geen vertrouwen meer in haar heeft. Een dergelijke brief, die moet worden ingeleverd bij een speciale commissie van de Conservatieve Partij, kan leiden tot een vertrouwensstemming, maar toont vooral de grote onvrede over de nog maar kort regerende Truss.

Hunt lijkt meer macht te hebben dan de nieuwbakken premier, die Boris Johnson opvolgde. Woensdag tijdens het vragenuurtje sprak ze volgens Sky News haar nieuwe minister alweer tegen. Ze beloofde de pensioenen gelijk te trekken met de hoge inflatie van het moment, iets waarvan Hunt zei dat niet te willen toezeggen. Toen Ian Blackford van de Schotse Nationale Partij haar vroeg of ze aan Hunt wilde vragen of ze ook op dit punt weer een draai mocht maken, antwoordde ze: “Ik heb geen idee waar je het over hebt.”

In vele bochten gewrongen

Labour-leider Keir Starmer wees haar tijdens het vragenuurtje op alles wat economisch mis is gegaan en de vele bochten waar de regering zich in heeft moeten wringen om haar beleid goed te praten. Hij vroeg zich af waarom Britten haar nog zouden vertrouwen.

Truss herhaalde in het Lagerhuis dat ze fouten heeft gemaakt en dat het haar spijt. “Maar nu is het het beste voor het land en het Britse volk om door te gaan.” Ondertussen verweet ze de oppositie dat ze haar bekritiseerden, zonder zelf met een plan te komen. Volgens Starmer zit zijn partij vol ideeën en is het een kwestie van tijd dat Labour de regering zal vormen.

Niet alleen in de oppositie, maar ook binnen haar eigen Conservatieve Partij is er veel kritiek op het beleid van Truss. Ze is pas premier sinds begin september, maar haar populariteit is in die tijd sterk gedaald. De Conservatieve Partij staat ver achter Labour in de peilingen, dus veel parlementariërs vrezen voor hun zetel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden