Nieuws

Trumps ‘wondermiddel’ lijkt toch gunstig effect te hebben op covidpatiënten

Het malariamiddel hydroxychloroquine komt mogelijk toch weer in een nieuw daglicht te staan. Het lijkt te werken bij coronapatiënten als zij het vanaf de eerste dag van hun ziekenhuisopname toegediend krijgen.

Het Parool
Een potje met pillen met hydroxychloroquine. Beeld AP
Een potje met pillen met hydroxychloroquine.Beeld AP

Een studie van twee Zwolse Isala-artsen wijst in de richting van het gunstige effect. Bij patiënten die het middel kregen was het risico om op de intensive care te belanden ruim de helft lager. Gebruik van het medicijn verminderde de sterfte aan Covid-19 echter niet. Bij patiënten die het verwante chloroquine kregen was geen duidelijk effect merkbaar.

De studie is uitgevoerd door de Zwolse internist-infectiologen Paul Groeneveld en Jolanda Lammers van het Isala-ziekenhuis. Zij onderzochten hoe het 1100 coronapatiënten verging die in maart in veertien Nederlandse ziekenhuizen werden opgenomen en vanaf dag één hydroxychloroquine kregen toegediend.

In vroeg stadium

Het ging uitsluitend om mensen op covid-verpleegafdelingen. “Niet al te zieke patiënten dus. In dat vroege stadium van de infectie zien we een positief effect van de behandeling met hydroxychloroquine,” zegt Lammers tegen de NOS. Haar collega Groeneveld vult aan: “Het is eigenlijk net als bij een longontsteking. Dan geef je antibiotica om te voorkomen dat het erger wordt en mensen naar de ic moeten.”

Hydroxychloroquine en chloroquine zijn aloude malariamedicijnen. Tegenwoordig worden de pillen alleen nog gebruikt door een kleine groep reumapatiënten. In het begin van de coronacrisis leken beide medicijnen te werken tegen het nieuwe virus. Nederlandse ziekenhuizen dienden ze massaal toe. Wereldwijd ontstond een hype, zeker nadat leiders zoals Donald Trump het medicijn (hydroxychloroquine) aanprezen als ‘wondermiddel’. Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde - de enige producent in West-Europa van chloroquine - kreeg zelfs wekenlang politiebewaking nadat criminelen het op het medicijn hadden voorzien.

Al snel werden er studies gepubliceerd waaruit bleek dat chloroquine en hydroxychloroquine niet werken bij covidpatiënten en zelfs een negatief effect kunnen hebben. Na twee maanden stopten Nederlandse ziekenhuizen abrupt met het toedienen van de medicijnen. Dat was begin mei.

Limburgse huisarts

Toch is er - ook in Nederland - een kleine groep mensen die hydroxychloroquine al die tijd is blijven aanprijzen als werkend medicijn tegen covid. Boegbeeld van die beweging is de Limburgse huisarts Rob Elens, die claimt afgelopen voorjaar tien van zijn patiënten te hebben genezen door het gebruik van hydroxychloroquine en zink. De Inspectie Gezondheidszorg gebood Elens daarmee te stoppen.

Hoogleraar Andy Hoepelman, hoofd van de afdeling infectieziekten van het UMC Utrecht, noemt de studie van zijn Zwolse collega’s bij de NOS ‘heel waardevol’. Toch denkt hij dat de tijd van hydroxychloroquine voorbij is. “De meeste deskundigen zeggen dat het middel niet werkt. In de Verenigde Staten is het uit de richtlijnen verdwenen. Een recente Amsterdamse studie laat zien dat het toxische bijwerkingen heeft en geen effect op de sterfte.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden