Plus

Trumps juridische strijd loopt ten einde, morgen stemt kiescollege

Donald Trump faalt in zijn pogingen de Amerikaanse verkiezingsuitslag van tafel te krijgen, maar zijn partij legt zich nog steeds niet neer bij het verlies. Ook niet nu het kiescollege dat gaat bevestigen.

Karlijn van Houwelingen
Trump-supporters protesteerden zaterdag in Washington.  Beeld Julia Mineeva/ANP
Trump-supporters protesteerden zaterdag in Washington.Beeld Julia Mineeva/ANP

Alle juridische wegen lopen dood, nu het Amerikaanse hooggerechtshof het verzoek om miljoenen stemmen ongeldig te verklaren resoluut heeft afgewezen. Alle staten hebben hun verkiezingsuitslagen officieel gemaakt. Op maandag stemt het zogeheten kiescollege, waarmee ook de winnende totaalscore van Biden bekrachtigd wordt. Hij heeft 302 kiesmannen, Trump verliest met 232 kiesmannen.

Maar Trump blijft tweeten dat hij in werkelijkheid won, en bestolen is door de ‘grootste stemfraude ooit gepleegd in de Verenigde Staten van Amerika’. ‘We zijn pas net begonnen met vechten!’, schreef hij afgelopen weekend in hoofdletters op Twitter.

Toen fanatieke supporters op zaterdag door Washington trokken - en er gewonden vielen bij vechtpartijtjes met extreemlinkse tegendemonstranten - tweette hij hen bemoedigend toe. Zijn voormalig adviseur nationale veiligheid Michael Flynn verscheen om aanhangers hoop te geven. “Er zijn nog steeds wegen,” zei Flynn. “We vechten met geloof, en we vechten met moed.”

Texas

Het hoofd van justitie in Texas en bondgenoot van Trump, Ken Paxton, stapte naar het hof met een verzoek om de uitslagen in vier doorslaggevende staten ongeldig te verklaren. Texas vond dat Pennsylvania, Wisconsin, Georgia en Michigan de verkiezingsregels niet hadden mogen aanpassen om stemmen per post toe te laten. Het zijn staten waar Biden won. Over aangepaste kiesprocedures in minder invloedrijke staten, of staten waar Trump won, beklaagde Paxton zich niet.

Een flink deel van de Republikeinse partij deed onder grote druk van Trump actief mee aan die poging de president in het zadel te houden. Paxtons collega’s uit 17 Republikeinse staten en 126 Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden steunden de rechtszaak. Hun eigen minister van justitie, de Republikein Bill Barr, verklaarde dat hij géén stemfraude heeft gezien die de verkiezingsuitslag heeft beïnvloed.

De hoogste rechtbank van de VS weigert nu om zich voor het karretje van Trump en zijn volgelingen te laten spannen, ook al is een derde van de rechters door hem aangesteld. Trump maakte in het najaar nog haast om Amy Coney Barrett in het hof te benoemen, in de hoop dat zij hem goedgezind zou zijn bij geschillen over de verkiezingsuitslag. ‘Het hooggerechtshof heeft ons echt in de steek gelaten,’ reageerde hij teleurgesteld op Twitter. ‘Geen wijsheid, geen moed!’

Congres

De Texaanse zaak leek vooraf al kansloos, en had volgens experts meer weg van een pr-stunt. Maar de gevolgen zijn bloedserieus. Diverse Republikeinse functionarissen die niet mee willen gaan in de fraudefantasie van Trump zijn ernstig bedreigd. Binnen de partij ontstaat onvrede. Dat 126 Congresleden zich aansloten bij de rechtszaak is ‘een belediging voor het land’, stelde Michael Steele, voormalig voorzitter van het Republikeinse partijbestuur. “Het is een overtreding van de grondwet en het laat een onuitwisbare vlek achter die deze 126 leden nog lange tijd moeilijk van hun politieke huid kunnen afvegen.”

Trumps advocaten verloren ruim vijftig rechtszaken. Keer op keer oordeelden rechters dat het stemmen wel degelijk legaal is verlopen. Slechts één zaak over een technisch detail – hoeveel tijd kiezers in Pennsylvania krijgen om foutjes op hun stembiljet te corrigeren – was succesvol.

Giuliani

Met de afwijzing van het hooggerechtshof is de juridische wanhoopsstrijd zo goed als beëindigd – veel mogelijkheden om nog naar de rechter te stappen zijn er niet meer, al hield zijn advocaat Rudy Giuliani in een interview met het Trumpgezinde kanaal Newsmax vol dat hij met meer zaken zal komen. “We zijn nog niet klaar, geloof me.”

Op maandag komt het kiescollege bijeen. Het Congres bekrachtigt vervolgens op 6 januari de uitkomst - een formaliteit. Maar zeker één Republikein is van plan dan toch nog te proberen het oordeel van kiezers aan te vechten. Het is mogelijk het hele Congres te laten stemmen over de uitslag van een staat, iets dat de verliezende partij wel vaker doet om dwars te liggen. Afgevaardigde Mo Brooks uit Alabama wil die mogelijkheid nu ook aangrijpen. Hij zal er niet ver mee komen – in ieder geval het Huis van Afgevaardigden wordt gedomineerd door Democraten - maar hij kan daarmee wel het vertrouwen in de verkiezingsuitslag verder aantasten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden