Plus

Trumps eigen sociale medium hapert vooral

Karlijn van Houwelingen

Met een eigen online sociaal netwerk probeert Donald Trump een online comeback te maken. Op dag één hapert Truth Social vooral.

 De app Truth Social.  Beeld Getty Images
De app Truth Social.Beeld Getty Images

Truth Social staat in de App Store van Apple, maar veel Amerikanen die zich proberen aan te melden lopen tegen foutmeldingen aan. Maandagochtend lukte het sommigen helemaal niet om een account aan te maken. Anderen bleken na aanmelding met onder meer geboortedatum en telefoonnummer op een wachtlijst te zijn geplaatst, volgens Truth Social vanwege ‘enorme vraag’.

Ceo en voormalig Congreslid Devin Nunes zei zondag tegen Fox News dat hij hoopt dat het platform in maart helemaal in werking is in de Verenigde Staten. De app lijkt erg op Twitter, volgens screenshots die de eerste gebruikers online plaatsten. Enkele honderden testers hebben het netwerk al kunnen gebruiken. In plaats van ‘tweets’ en ‘retweets’ heten berichten ‘truths’ (‘waarheden’) en gelden doorgestuurde berichten als ‘retruths’.

Verbannen

Trump en zijn team werkten al langer aan een eigen platform, omdat hij geweerd wordt van Twitter, Facebook en YouTube sinds zijn berichten mede leidden tot de bestorming van het Capitool in Washington, vorig jaar. Sindsdien verspreidt hij zijn opinies in persberichten. Trump had voor de verbanning 89 miljoen volgers op Twitter en regeerde als president soms via zijn Twitteraccount. Hij vindt, net als veel rechtse Amerikanen, dat de techbedrijven hem censureren.

Trump kondigde in het najaar aan dat Truth Social in aantocht was. “We leven in een wereld waar de Taliban enorm aanwezig is op Twitter, maar je favoriete Amerikaanse president is het zwijgen opgelegd,” zei hij toen. “Dat is onaanvaardbaar.” Truth Social zegt dat het ‘een open, gratis en eerlijk wereldwijd gesprek aanmoedigt zonder politieke ideologie te discrimineren.’

Rechts-conservatieve doelgroep

Of het dan zoveel impact heeft als de tweets van Trump voordat Twitter hem blokkeerde, valt te bezien. Een voormalig medewerker van Trump runt met Gettr al een ander alternatief sociaal netwerk. Parler en Rumble zijn ook alternatieve platforms die zich op dezelfde rechts-conservatieve doelgroep richten. Tegen de dominantie van Twitter, Facebook en YouTube kunnen ze niet op. Een blog van Trump werd vorig jaar binnen een maand weer gesloten.

“Het is eigenlijk heel ontroerend voor mij om mensen op het platform te zien wiens stem is gecanceld,” zei Nunes over mensen die door techbedrijven geblokkeerd zijn, omdat ze de gebruikersregels hebben overtreden. Overigens is ook Truth Social van plan te monitoren of wat op het platform gebeurt toelaatbaar is. Dat gebeurt met kunstmatige intelligentie.

Poepend varken

In de afgelopen maanden kwamen veiligheidsproblemen boven water. Hackers gelieerd aan de groep Anonymous konden in oktober binnen enkele uren nadat Trump zijn plannen voor het netwerk bekend had gemaakt een testversie binnendringen. Ze registreerden zich als ‘donaldjtrump’ en plaatsten een afbeelding van een poepend varken.

Afgelopen zondagavond bleek ook een interne betaversie online toegankelijk. Het is onduidelijk wie de Trump Media and Technology Group heeft aangetrokken om het platform te bouwen. Ook is niet openbaar wie erin investeert. Trumps mediabedrijf kondigde vorig jaar aan dat het 1 miljard dollar aan investeringen had opgehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden