Zijn slogan Make America Great Again is ingeruild voor het minder pakkende ‘Keep America Great’.

Trump zet harde toon voor de verkiezingen van 2020

Zijn slogan Make America Great Again is ingeruild voor het minder pakkende ‘Keep America Great’.Beeld AFP

President Donald Trump heeft zich officieel opnieuw verkiesbaar gesteld. Dat deed hij met een 80 minuten lange speech, waarin hij oude beloftes recyclede en de haatsentimenten tegen de Democraten verder voedde.

Tom Kieft

Een verrassing was het natuurlijk niet dat Trump een gooi zou doen naar een tweede termijn in de presidentsverkiezingen van 2020. Hij had het noodzakelijke papierwerk naar verluidt al de dag na zijn inauguratie in 2017 ondertekend. Ook is hij nooit opgehouden met het inzamelen van campagnegelden en het houden van de van hem zo bekende rally’s – bombastische politieke speeches – her en der in het land.

Waar de ogen wel op gericht waren, was de manier waarop hij dat zou doen. Of vooral: de toon waarmee. In Orlando, Florida – naar eigen zeggen zijn ‘second home’ – hield Trump gisteren ten overstaan van 20.000 aanhangers een 80 minuten lange toespraak. Hij haalde daarin oude paarden van stal, maar spuwde vooral vuur in de richting van de Democraten, terwijl buiten een anti-Trumpprotest gaande was.

Persoonlijke aanvallen

Hij noemde zijn opponenten ‘een radicaal-linkse maffia’. “Een stem voor welke Democraat dan ook in 2020 is een stem voor de opmars van radicaal socialisme en de vernietiging van de Amerikaanse droom,” zweepte hij het publiek op. Ook passeerden oude persoonlijke aanvallen richting uitdagers Joe Biden (‘sleepy Joe’) en Bernie Sanders (‘crazy Bernie’) de revue.

Het ging kort over zijn afgelopen ruim twee jaar als president. Hij prijsde de economie van het land sinds zijn aantreden en legde derhalve het publiek een aanpassing van zijn verkiezingsslogan voor. Dat leidde ertoe dat Make America Great Again in deze campagne plaatsmaakt voor het minder pakkende Keep America Great.

Trump herhaalde voorts zijn belofte om illegale immigratie aan banden te leggen. “Ons land moet een toevluchtsoord worden voor gehoorzame burgers, niet voor criminele illegalen.”

Nek-aan-nek

De Democraten, volgens Trump op geen onderwerp slechter dan op de beveiliging van de grenzen, zouden illegale immigratie willen legaliseren om hun kiezerspubliek te vergroten. “Ze willen het land dat we kennen vernietigen.”

Dat Trump zijn speech hield in Florida had er vermoedelijk minder mee te maken dat hij zich zo thuisvoelt in de vakantiestaat dan met politieke strategie. Verwacht wordt dat het in Florida nek-aan-nek wordt tussen Democraten en Republikeinen tijdens de verkiezingen in 2020. Winst in de staat is cruciaal.

Trump staat in een aantal peilingen lager dan een aantal potentiële Democratische uitdagers, onder wie Joe Biden. Als we van Amerikaanse presidentverkiezing van drie jaar geleden echter één ding hebben geleerd is het wel dat die peilingen niet alles zeggen.

‘Hij leeft in een parallelle werkelijkheid’

De speech van Donald Trump bleef niet onbeantwoord door zijn politieke uitdagers. Voormalige vice-president en Democratische presidentskandidaat Joe Biden twitterde dat het onterecht is dat Trump de loftrompet steekt over de economie van het land. ‘Laten we duidelijk zijn: Trump erfde een groeiende economie door de Obama-Bidenregering. En nu is hij bezig die economie naar de gallemieze te helpen.’

Uitdager Bernie Sanders schreef dat Trump ‘in een parallelle werkelijkheid’ leeft en andere kanshebber ­Elizabeth Warren greep het moment aan om te melden dat Trumps beleid omtrent illegalen ‘inhumaan’ is. ‘Laat er geen misverstand over bestaan: als ik president word, zullen we ­immigranten en hun families ­beschermen,’ aldus Warren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden