PlusAmerika

Trump wil aan iedereen wapens blijven leveren

President Trump roept de Senaat op om Amerikaanse grondrechten niet door de Verenigde Naties te laten schenden. Dat gebeurt in zijn ogen als de Verenigde Staten een internationaal wapenverdrag ratificeren.

Trump toonde vrijdag bij een NRA-rally zijn handtekening onder een toekomstige uittreding uit een VN-wapen­verdrag.Beeld EPA

Trump wil zijn land terugtrekken uit het VN-verdrag dat wapenhandel moet reguleren. Volgens hem is het verdrag een aantasting van de Amerikaanse soevereiniteit, én: ‘Amerikanen leven volgens Amerikaanse wetten, niet volgens de wetten van andere landen’.

Obama

De president zegde eerder andere internationale akkoorden op, waaronder het Klimaatakkoord van Parijs, een handelsakkoord met Aziatische landen, en de internationale atoomdeal met Iran. De VS stemden met dit wapenverdrag in tijdens het presidentschap van Barack Obama, maar ratificeerde het nooit. Tijdens een bijeenkomst van de National Rifle Association (NRA), de invloedrijke wapenlobby, ondertekende Trump ter plekke op het podium een brief waarin hij de Senaat oproept het ratificatieproces volledig te staken. Het is niet zeker dat de Senaat dat ook werkelijk zal besluiten, maar de kans daarop is groot.

De grootste

Het ATT (Arms Trade Treaty) uit 2013 stelt regels aan de handel in bijvoorbeeld handvuurwapens, tanks en raketwerpers. Zo moeten exporteurs nauwlettend in de gaten houden dat ze geen wapenembargo’s schenden, en dat hun wapens niet worden gebruikt voor terrorisme, oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid.

Als de VS zich werkelijk terugtrekt, is dat een behoorlijke tegenslag voor het verdrag. De VS is de grootste exporteur ter wereld: de waarde van hun wapenexport ligt bijna 60 procent hoger dan die van nummer twee, Rusland.

Trump vindt het oneerlijk dat andere belangrijke wapenexporteurs als Rusland en China het verdrag niet hebben ondertekend. Die landen zouden daardoor marktaandeel van de VS kunnen overnemen.

Ze wijzen erop dat in landen als Groot-Brittannië en Duitsland het verdrag wordt aangegrepen om wapenleveranties aan Saoedi-Arabië te blokkeren vanwege de betrokkenheid van dat land bij de oorlog in Jemen, waarbij duizenden burgerdoden zijn gevallen. De VS wil het Saoedische regime juist van meer wapentuig voorzien, omdat het banen oplevert.

Discussie

De laatste jaren is er in binnen de VS veel discussie over het recht op wapenbezit. Er zijn na schietpartijen op scholen en andere locaties wel kleine beperkingen gesteld aan de verkoop van sommige type wapens, waaronder automatische wapens, maar grote ingrepen zijn er niet gedaan. Ook worden enkele maatregelen van Amerikaanse staten om de verkoop van wapens in te perken juridisch aangevochten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden