Trump wakkert handelsoorlog met China aan

De Verenigde Staten voeren een heffing van 10 procent in op nog eens 300 miljard dollar aan Chinese goederen die het land in komen.

David van Unen
Donald Trump. Beeld REUTERS
Donald Trump.Beeld REUTERS

President Donald Trump wil collega Xi Jinping laten boeten voor het in zijn ogen niet nakomen van een drie maanden oude afspraak, namelijk dat China meer Amerikaanse landbouwproducten in zou kopen. Een van de onderwerpen waarover beide wereldmachten met elkaar in economische onmin leven.

Diplomaten van de Verenigde Staten en China voerden deze week ‘constructieve’ gesprekken en gaan daar in september mee verder, maar dat heeft Trump er niet van weerhouden nieuwe tarieven aan te kondigen. Die worden per 1 september geheven op consumentengoederen zoals kleding, elektronica en speelgoed.

Dure feestdagen

In hoeverre Amerikaanse consumenten die in hun portemonnee gaan voelen, zal moeten blijken. Maar een merkbaar effect is goed voor te stellen. Amerikaanse retailers slaan met het oog op de feest- en kerstdagen al op grote schaal goederen in en zullen de hogere importkosten mogelijk in hun verkoopprijzen doorrekenen.

De reeks tweets waarmee president Trump de nieuwe tarieven aankondigde, zorgden direct voor een daling op de Amerikaanse aandelenbeurzen en had ook een negatief effect op de olieprijs.

Tegelijkertijd stond de Chinese yuan vrijdagochtend op het laagste peil van 2019. In tegenstelling tot Trump, die daarvoor langs de Federal Reserve zou moeten, kan Xi de waarde van zijn munt zonder tussenkomst van een centrale bank laten bijstellen.

China liet vrijdagochtend in een reactie weten de invoer van “noodzakelijke tegenmaatregelen” niet uit de weg te zullen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden