Trump voor het eerst weer in het openbaar gezien

De Amerikaanse president Donald Trump, die met Covid-19 is opgenomen in het militair ziekenhuis Walter Reed, wordt maandag mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis als zijn toestand verder blijft verbeteren. Zondag werd hij voor het eerst weer in het openbaar gezien.

President Trump zwaait vanuit een auto naar zijn aanhangers. Beeld AFP
President Trump zwaait vanuit een auto naar zijn aanhangers.Beeld AFP

Trump stapte zondag rond 17.30 uur (lokale tijd) in een auto bij het Walter Reed-ziekenhuis en reed langs aanhangers. Het uitstapje kwam de president op de nodige kritiek te staan. Critici noemden de actie ‘onverantwoord’, omdat de president nog altijd besmettelijk is. Hij zou zijn medewerkers daarmee in gevaar hebben gebracht. Bovendien gelden in de VS strikte quarantaineregels in geval van een besmetting.

Vlak daarvoor had hij in een videoboodschap op Twitter aangekondigd hij een ‘verrassingsbezoek’ zou brengen aan ‘de patriotten die op straat zijn’. Ook zei hij dat hij meer te weten is gekomen over Covid-19. “Ik heb veel over Covid geleerd. Ik heb erover geleerd door echt naar school te gaan. Dit is de echte school. Dit is niet de laten-we-de-boeken-lezenschool”, aldus Trump over zijn ziekenhuisverblijf. “Ik begrijp het. En het is iets heel interessants.”

Maandag uit ziekenhuis

Op een persconferentie over de gezondheidstoestand van de president zei arts Brian Garibaldi dat Trump maandag mogelijk uit het ziekenhuis zal worden ontslagen. Trump heeft geen koorts en ademhalingsklachten meer, en zijn vitale functies zijn stabiel, aldus een andere arts, Sean Dooley.

De persconferentie werd geopend door Trumps lijfarts Sean Conley, die zei dat Trumps toestand vooruitgaat. Volgens de lijfarts is er sprake van ‘ups en downs’ in het ziekteverloop. Tweemaal doken de zuurstofwaarden in diens bloed omlaag. Dat gebeurde op vrijdag en op zaterdag. Ook had de president vrijdag hoge koorts. Het artsenteam raadde toen aan om Trump extra zuurstof te geven.

Hij heeft zaterdagavond een tweede dosis van het antivirale middel remdesivir gekregen, en heeft geen last van bijwerkingen. De president wordt sinds zaterdag verder behandeld met de steroïde dexamethason, die ervoor moet zorgen dat het zuurstofgehalte in het bloed op niveau blijft.

Sean Conley, de lijfarts van Donald Trump, en andere artsen van het team tijdens de persconferentie. Beeld AP
Sean Conley, de lijfarts van Donald Trump, en andere artsen van het team tijdens de persconferentie.Beeld AP

Rooskleurig beeld

Zaterdag waren de berichten over de gezondheidstoestand van Trump uiteenlopend. De artsen schetsten die dag tijdens een persconferentie een rooskleurig beeld van Trumps toestand, maar diens stafchef Mark Meadows zei dat hij zich grote zorgen maakte om de president.

Volgens nieuwszender CNN zou Trump woest zijn op Meadows. Doordat Meadows’ uitspraken indruisten tegen het positieve beeld dat Trump en zijn artsen naar buiten brachten, zou de stafchef de geloofwaardigheid van de medische persconferenties in het geding hebben gebracht.

Lijfarts Conley liet weten dat het positieve beeld dat de artsen zaterdag gaven, ermee te maken had dat het medisch team ‘de positieve houding’ van hun patiënt ‘wilde weerspiegelen’. Stafchef Meadows zou er volgens Conley bij zijn geweest toen het zaterdag de verkeerde kant opging met Trump. “Gelukkig was dat een voorbijgaande situatie,” aldus Conley.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden