Verkiezingen VS

Trump vertrekt niet zomaar uit het Witte Huis, ook als hij verliest

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de presidentsverkiezingen in november waarschijnlijk eindigen in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof. Om die reden is het volgens hem belangrijk dat alle negen zetels van het hof weer snel gevuld zijn. Ook zinspeelde hij erop dat hij niet zomaar uit het Witte Huis zal vertrekken, ook als hij verliest.

Redactie
Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Beeld EPA
Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.Beeld EPA

“We zullen zien wat er gebeurt,” zei hij woensdag, nadat hem was gevraagd of hij bij verlies een vreedzame machtsoverdracht garandeert.

Trump probeert al geruime tijd twijfel te zaaien rond de legitimiteit van de verkiezingen. Vanwege de corona-epidemie zullen meer Amerikaanse kiezers dan ooit hun stem per post uitbrengen, maar volgens Trump werkt dat verkiezingsfraude in de hand. Voor die bewering is geen bewijs. “Deze oplichterij waar de Democraten mee bezig zijn, het is oplichterij, de oplichterij zal voor het Hooggerechtshof komen, en ik denk dat vier tegen vier dan geen goede situatie is," zei de president over het aantal rechters.

Er is momenteel een zetel in het Amerikaanse Hooggerechtshof vacant nadat de progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg vrijdag overleed. De hoogste gerechtelijke instantie van het land boog zich twintig jaar geleden ook al eens over de presidentsverkiezingen en besloot toen uiteindelijk over de uitslag. Dat was in 2000, toen de uiteindelijke Republikeinse president George W. Bush en de Democraat Al Gore het tegen elkaar opnamen.

Conservatieve meerderheid

Trump hoopt de conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof snel te consolideren naar een stand van 6 tegen 3. Daarvoor heeft hij de steun van de Senaat nodig, waarin de Republikeinen de meerderheid hebben. Volgens Trump hoeft Lindsey Graham, de voorzitter van de justitiecommissie in de Senaat, geen verhoor met de kandidaat-opperrechter in te plannen en zal het benoemingsproces daarom snel gaan.

Enkele jaren geleden weigerden de Republikeinen in de Senaat nog een door Barack Obama aangedragen kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof in behandeling te nemen, omdat de benoeming in een verkiezingsjaar viel. Een nieuwe rechter moest worden genomineerd door de nieuwe president, zei de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell toen. McConnell heeft nu gezegd dat hij snel een stemming wil laten plaatsvinden als Trump iemand heeft voorgedragen.

Kritiek

Onder anderen de Republikeinse senator en oud-presidentskandidaat Mitt Romney en fractieleider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer hebben geen goed woord over voor de uitspraak van Trump.

“U bent geen dictator, en Amerika zal u ook niet toestaan dat u er een bent,” twitterde Chuck Schumer in reactie op Trumps weigering om een vreedzame machtsoverdracht te garanderen. “Hij zegt de meest irrationele dingen," reageerde Trumps Democratische uitdager Joe Biden. “Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen.”

Trumps partijgenoot Mitt Romney, die geldt als een criticus van de president, stelt dat een vreedzame machtsoverdracht fundamenteel is voor de democratie. “Zonder dat heb je Wit-Rusland. Alleen al de suggestie dat de president die grondwettelijke garantie niet zou respecteren is zowel ondenkbaar als onacceptabel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden