Trump verlengt crisismaatregelen alsnog: ‘Piek over twee weken’

In de Verenigde Staten blijven de richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in elk geval tot eind april gelden.

Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

Dat maakte president Donald Trump ­gisteren bekend op een persconferentie in het Witte Huis. Het is een opvallende draai. Vorige week sprak de president herhaaldelijk de hoop uit de richtlijnen voor Pasen al te kunnen opheffen om zo de economie weer draaiende te krijgen. De Amerikaanse economie, de grootste ter wereld, is voor een groot deel stil te komen liggen sinds de bevolking twee weken geleden werd opgedragen af te zien van niet-essentiële reizen en sociaal contact te vermijden.

Trump zou op andere gedachten zijn gebracht door dringende waarschuwingen van artsen uit het Witte Huisteam. Anthony Fauci, die wordt gezien als dé corona-expert van de VS, had een dag eerder op televisie gezegd dat zelfs met maatregelen ruim 200.000 Amerikanen de epidemie mogelijk niet gaan overleven. Die woorden weerklonken in Trumps persconferentie, waarin hij zei te hopen dat de VS op 1 juni ‘een heel eind op weg is naar herstel’. “De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn.”

Van invloed op de beslissing van de 73-jarige president, die het virus tot voor kort nog vergeleek met een gewone griep, lijkt ook te zijn dat een vriend van hem het virus onder de ­leden heeft. “Hij is iets ouder en zwaar. Maar hij is een sterk persoon. Hij moest naar het ziekenhuis en lag een dag later in coma,” zei Trump gisteren.

In het land met 330 miljoen inwoners zijn op het moment zijn ruim 140.000 besmettingen vastgesteld, waarmee de VS wereldwijd de meeste besmettingen heeft. Aan het virus zijn tot op heden 2500 Amerikanen overleden, en vooral in New York gaat het nu erg hard.

Immigratie

Zoals kwesties als immigratie en de gezondheidszorg tot zware verdeeldheid leiden in het land, lijkt ook de dodelijke epidemie te zorgen voor een verdere verbreding van de kloof tussen Democraten en Republi­keinen. Waar Democratische politici gaan voor verregaande restricties – zoals de burgemeester van Los An­geles, die besloot de stad met 4 miljoen inwoners vrijwel geheel op slot te gooien – kiezen Republikeinse gouverneurs er dikwijls voor zelfs restaurants niet te sluiten.

Democratische gouverneurs, onder wie die van epicentrum New York, verwijten Trump ook dat hij niet ­adequaat optreedt en klaagden de ­afgelopen dagen dat de president niet genoeg federale hulp en sturing biedt.

Die onenigheid bleef ook niet on­besproken in de persconferentie van Trump. Zo zei de president niet langer met de gouverneur van Washington te praten, omdat die hem met zijn klachten zou hebben beledigd. Zijn vicepremier Mike Pence onderhoudt het contact nu in zijn plaats. Trump: “Als ze geen respect hebben voor mij, hebben ze geen respect voor de regering.”

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden