Trump verleent postuum gratie aan activiste Susan B. Anthony

De Amerikaanse president Trump verleent gratie aan de Amerikaanse activiste Susan B. Anthony (1820-1906). De vrouw uit Massachusetts streed voor het kiesrecht voor vrouwen en voor meer rechten voor burgers.

Sebastiaan Quekel
null Beeld Hollandse Hoogte/AFP
Beeld Hollandse Hoogte/AFP

In 1872 bracht Antony illegaal een stem uit voor de presidentsverkiezingen, werd gearresteerd en kreeg een boete van 100 dollar. Ze weigerde te betalen en ging vrijwillig de gevangenis in. “Ik zal nooit een dollar betalen van deze onrechtvaardige straf,” zei de activiste. Haar straf is in al die tijd nooit kwijtgescholden.

Trump heeft daarom besloten haar postuum gratie te verlenen. “Ze heeft nooit gratie gekregen. Waarom duurde het zo lang?”

De vervolging van Anthony zette de strijd voor vrouwenkiesrecht in de schijnwerpers. Ze stierf veertien jaar voordat vrouwen in de Verenigde Staten het recht kregen om te stemmen, in 1920, al werd pas in 1965 de Voting Rights Act van kracht, waarmee een eind kwam aan rassendiscriminatie bij verkiezingen.

Omstreden

Anthony is omstreden omdat ze zwarte vrouwen grotendeels uitsloot van haar beweging. Historicus Ann Dexter Gordon, die een doctoraat in de Amerikaanse geschiedenis heeft behaald aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, ontkent dat Anthony racistische motieven had.

“De beschuldiging dat Anthony niet wilde dat zwarte vrouwen stemden, is gewoon verkeerd,” zei ze in 2017. “Er is veel materiaal dat het tegendeel bewijst. Maar het idee leefde toen, en leeft nog steeds. Laten we ons vooral blijven inspireren door Susan’s toewijding aan stemrecht als een fundamenteel recht op Amerikaans staatsburgerschap.”

Anthony streed ook tegen slavernij in de Verenigde Staten. Ze stierf op 13 maart 1906 in haar huis in Rochester aan de gevolgen van een hartziekte.

Controversiële figuren

Eerder op dinsdag gaf Trump al aan dat hij een ‘zeer belangrijk persoon’ gratie zou gaan verlenen. NSA-klokkenluider Edward Snowden en voormalige adviseur nationale veiligheid Michael Flynn werden als mogelijke kandidaten genoemd, maar dat ontkende de president al snel.

Van Trump is bekend dat hij er niet voor terugdeinst om controversiële figuren gratie te verlenen: zo schold hij de gevangenisstraf kwijt van zijn voormalige campagnemedewerker Roger Stone (67). Die was veroordeeld omdat hij voor het Amerikaans Congres had gelogen over zijn bemoeienis met de door de Russen gehackte e-mails van de Democraten.

Ook Joe Arpaio, een controversiële sheriff uit Arizona die door een rechter schuldig bevonden was aan minachting van het hof omdat hij weigerde te stoppen met het visiteren van immigranten, werd door Trump vrijgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden