Trump trekt van leer tegen racisme, maar de wapenindustrie blijft buiten schot

‘Voor racisme en haat is geen plek in Amerika’, zei Donald Trump na de twee bloedbaden waarbij zeker 31 mensen omkwamen. Maar aan de wapenwetten wordt niet getornd.

Tom Kieft
Geëmotioneerde bezoekster bij een provisorische herdenkingsplek in El Paso, Texas. Beeld John Locher/AP
Geëmotioneerde bezoekster bij een provisorische herdenkingsplek in El Paso, Texas.Beeld John Locher/AP

Nadat hij het hele weekend vrijwel afwezig was geweest en vertoefde in zijn golfclub in New Jersey, bestempelde Donald Trump gisteren terug in het Witte Huis de schietpartijen in Texas en Ohio als ‘barbaarse misdaden tegen de gehele mensheid’. Mensen die gemotiveerd door racisme of haat een dergelijke massamoord plegen moeten volgens de president zonder uitstel worden geëxecuteerd.

“Er is geen plek voor haat in Amerika,” aldus Trump tijdens zijn tien minuten durende toespraak, waarin hij opriep tot samenwerking tussen de Democraten en Republikeinen. “We kunnen en willen dit gevaar stoppen. Open wonden kunnen niet helen als we verdeeld blijven. We moeten samenwerken.”

22

In El Paso, Texas kwamen tot nu toe 22 mensen om het leven.

Trump sprak zich anders dan eerder dit keer wel fel uit tegen wit nationalisme en hij riep de Amerikaanse bevolking ook op om racisme te veroordelen. Twee jaar geleden zei hij nadat een betoger door een neonazi in Charlottesville was gedood, nog dat er ‘goede en slechte mensen aan beide kanten waren’.

Maar over de invoer van strengere wapenwetten, waarvoor Democraten al jaren pleiten, bleef hij stil. Voor zijn toespraak suggereerde Trump nog op Twitter dat hij open zou staan voor een compromis, dat hij in ruil voor strengere immigratiewetten open zou staan voor nieuwe wapen­wetgeving. Maar daarover repte hij tijdens zijn toespraak geen woord.

Computerspelletjes

In plaats daarvan wees hij op de geestelijke gezondheid van de schutters, en geweld in computerspelletjes, als de oorzaak van hun geweld en haat. Hij pleitte voor hervormingen van de geestelijke gezondheidszorg, en wil het makkelijker maken mensen met psychologische problemen gedwongen op te nemen. “Geestesziekte en haat halen de trekker over, niet het geweer,” vatte Trump het verweer van generaties presidenten en wapenfanaten voor hem samen.

9

Het dodental in Dayton, Ohio staat nu op 9.

Het motief van de aanslag in Ohio, waarbij 9 mensen om het leven kwamen, is nog onduidelijk. Het dodental van de schietpartij in El Paso is inmiddels opgelopen tot 22. Twee mensen zijn aan hun verwondingen bezweken. Nog eens 25 mensen liggen zwaargewond in het ziekenhuis.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat hij mogelijk om uitlevering van de verdachte zal vragen. De schutter had het vermoedelijk gemunt op Mexicanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden