PlusAchtergrond

Trump stuurt troepen op protesten af

President Donald Trump dreigt federale agenten naar nog meer Democratische steden te sturen als de antiracismeprotesten niet snel stoppen. Vorige week had Portland al de primeur.

Ook maandag werden federale agenten al ingezet in Portland. Daar gebruikten zij traangas tegen demon­stranten.  Beeld AP
Ook maandag werden federale agenten al ingezet in Portland. Daar gebruikten zij traangas tegen demon­stranten.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde maandag dat hij federale agenten naar een aantal steden zal sturen ‘die door heel liberale Democraten geregeerd worden’. Onder meer New York, Chicago, Philadelphia, Detroit en Baltimore zouden op de komst van zijn speciale eenheden kunnen rekenen.

Die eenheden moeten de antiracismedemonstraties in de steden neerslaan, die na de fatale aanhouding van George Floyd in mei in het hele land ontvlamden. De meeste antiracisme­demonstraties zijn vreedzaam verlopen, maar er zijn ook her en der uitbraken van vandalisme en geweld geweest. Ook kwam het soms tot felle confrontaties met de politie.

Vuurwapengeweld

Trump noemde maandag een toename van vuurwapengeweld in Chicago als rechtvaardiging voor het ingrijpen. Volgens The New York Times neemt het vuurwapengeweld in de stad echter al sinds 2016 toe. “Ik ga iets doen, dit sta ik niet toe in mijn land,” aldus Trump. The Chicago Tribune meldt dat naar verwachting 150 federale manschappen naar Chicago worden gestuurd.

Het dreigement komt nadat eerder in Portland eenheden waren opgedoken. De agenten veegden de straten leeg door betogers met traangas en rubber kogels te beschieten. Ook werden omstanders zonder aanklacht in busjes afgevoerd. Democraten verweten Trump ‘autoritarisme’, maar Trump bewierookte de agenten die volgens hem ‘in een korte tijd fantastisch werk hebben geleverd’.

‘Erger dan Afghanistan’

Democratische bestuurders hebben met afschuw op de nieuwe bedreiging gereageerd. De aanwezigheid van de troepen zou het geweld in de steden enkel verergeren. Bovendien is de zet van Trump controversieel omdat steden zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de openbare weg, en dus niet de federale overheid. Senator Jeff Merkley van Oregon zegt wetgeving te gaan indienen die de macht van de federale agenten in steden inperkt.

Trump spint de ingreep bij uitstek als een politiek issue. Hij profileert zich sinds het begin van de antiracismedemonstraties als de man van de sterke ordehandhaving. De Democraten zijn volgens hem verantwoordelijk voor de escalatie van de protesten, die hij maandag ‘erger dan Afghanistan’ noemde. “Al deze steden worden gerund door dezelfde liberale Democraten. Als Biden verkozen wordt, gaat het hele land naar de hel. En dat staan wij niet toe.”

Een nieuw elan voor de campagne is voor de president hard nodig. Hij staat achter in de peilingen op de Democratische uitdager Joe Biden. Die tanende populariteit is volgens velen toe te schrijven aan Trumps gebrekkige aanpak tegen het coronavirus, dat in geen land zoveel dodelijke slachtoffers heeft gemaakt als in de Verenigde Staten. Bij 3,8 miljoen Amerikanen is het ­virus vastgesteld, ruim 140.000 zijn eraan overleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden