Trump spant rechtszaak aan tegen zijn nicht en The New York Times

Voormalig president Donald Trump heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen The New York Times, drie verslaggevers van de krant en zijn nicht Mary Trump, bericht de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast. Zij zouden een ‘verraderlijk complot’ hebben beraamd om Trumps privégegevens te verkrijgen voor een artikel over zijn belastinggeschiedenis.

Het Parool
null Beeld AP
Beeld AP

In de rechtszaak, die dinsdag werd aangespannen in New York, beweert Trump dat de krant Mary Trump overhaalde om ‘documenten uit het kantoor van haar advocaat te smokkelen en ze aan The Times over te dragen’. Dit zou in strijd zijn met een vertrouwelijkheidsbeding dat ze in 2001 had ondertekend. Trump eist van zowel Mary Trump als van The New York Times een schadevergoeding ‘voor een bedrag dat tijdens het proces moet worden vastgesteld, maar waarvan wordt aangenomen dat het niet minder dan 100 miljoen dollar is’.

Eerder had Robert Trump, de in 2020 overleden broer van Donald, een aanklacht ingediend om Mary Trump en haar uitgever Simon & Schuster ervan te weerhouden haar memoires uit te brengen. Dat deed zij in 2020 toch onder de titel Too much and never enough: how my family created the world’s most dangerous man. De rechter oordeelde in die zaak dat het vertrouwelijkheidsbeding uit 2001 te vaag was gedefinieerd om haar ervan te weerhouden over de destijds zittende president te schrijven.

“Ik denk dat hij een ‘fucking loser’ is, die alles tegen de muur gooit wat hij kan,” zei Mary Trump tegen The Daily Beast in reactie op de aanklacht van haar oom. “Het is wanhoop.”

Trump heeft altijd geweigerd zijn belastingaangiften openbaar te maken. Vorige maand spanden zijn advocaten nog een zaak aan om te voorkomen dat het Amerikaanse Congres inzicht krijgt in zijn belastingaangiften.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden