PlusAnalyse

Trump snijdt zichzelf mogelijk in de vingers met Twitterrestricties

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat socialemedia­bedrijven aansprakelijk gehouden kunnen worden voor publicaties op hun websites. Trump wil kritiekloos gebruik kunnen blijven maken van sociale media, maar een dergelijke wetswijziging kan juist voor de president zelf nadelig uitpakken.

Tom Kieft
null Beeld EPA
Beeld EPA

Trump ondertekende donderdag een decreet, als opmaat naar wijziging van de communicatiewet om socialemediabedrijven voortaan aansprakelijk te stellen voor de inhoud van via hen verspreide berichten.

Aanleiding voor de oorlogsverklaring aan deze techbedrijven was een kritische kanttekening die Twitter deze week bij een bericht van de president plaatste. Daarmee, zo meent Trump, houdt Twitter zich bezig met ‘redactionele beslissingen’ en overtreedt het het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, dat vrijheid van meningsuiting garandeert. “Op zulke momenten houdt Twitter op een neutraal publiek platform te zijn en is het een redacteur met meningen,” aldus Trump.

Juridische experts plaatsen vraagtekens bij de haalbaarheid van zo’n wetswijziging. Van een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting door Twitter is bovendien geen sprake. De grondwet beschermt burgers van censuur door de overheid, niet de overheid van tegenspraak.

De ironie wil dat, mocht de wijziging doorgaan, deze Trump zélf meer dan iemand anders in de weg kan gaan zitten. De 45ste president van de VS leunt namelijk zwaar op met name Twitter om, buiten de nieuwsmedia om, zijn achterban te bereiken.

De wetswijziging zou ertoe leiden dat bedrijven als Google, Facebook en Twitter, om juridische problemen te voorkomen, in actie moeten komen als mensen onwaarheden plaatsen. En juist president Trump grossiert online in dubieuze uitspraken en leugens. “Als deze bedrijven niet immuun zijn voor de wet, zouden ze het nooit riskeren Trump een platform te bieden, met zijn leugens, bedreigingen en laster,” aldus Kate Ruane, van de American Civil Liberties Union tegen The New York Times.

Vrij spel

Dat is natuurlijk niet waar Trump op uit is. Hij lijkt vooral te willen bereiken dat socialemediabedrijven hem vrij spel blijven geven, zoals ze tot deze week allemaal deden.

Het is een inmiddels bekende strategie van Trump, die volgens critici in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van dit najaar de aandacht van de coronacrisis probeert af te leiden. Trump heeft vaker decreten ondertekend en wetten aangekondigd die juridisch onhaalbaar waren, om te laten zien dat hij nergens voor terugdeinst.

Twitter lijkt zich niet te laten intimideren. Het bedrijf noemde het decreet van Trump om een ‘bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van internet’ en bestempelde vrijdag voor het eerst een bericht van Trump als ongepast. Volgens Twitter verheerlijkt Trump geweld in een tweet over de protesten in de staat Minnesota, waarin hij demon­stranten ‘tuig’ noemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden