PlusAchtergrond

Trump ruziet op volle kracht verder in rechtszalen

De politieke toekomst van Donald Trump wordt bepaald in de rechtbank. Hij wil er zijn toegang tot sociale media terugwinnen, maar dreigt ondertussen ook zelf in het beklaagdenbankje te moeten verschijnen.

Karlijn van Houwelingen
Donald Trump stapt naar de rechter om toegang tot zijn socialemedia-accounts terug te krijgen. Beeld AFP
Donald Trump stapt naar de rechter om toegang tot zijn socialemedia-accounts terug te krijgen.Beeld AFP

Als Donald Trump in 2024 weer wil meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zoals hij zegt te overwegen, kan hij niet zonder zijn accounts op Twitter, Facebook en YouTube. De techgiganten hebben Trump geblokkeerd sinds hij de bestorming van het Capitool op 6 januari aanwakkerde en verheerlijkte. Trump stapt nu naar de rechter, kondigt hij aan, om mede namens andere geblokkeerde gebruikers die ‘censuur’ aan te vechten.

Trump en zijn aanhangers beschuldigen de socialemediabedrijven er al langer van dat ze conservatieven monddood zouden maken. In de rechtbank hebben mensen met zulke klachten nooit gelijk gekregen, zeggen experts, die de kansen van Trump en zijn team nu ook niet groot inschatten.

Voor Trump is zo’n rechtszaak ook een campagne-instrument. Direct na de aankondiging begonnen zijn teams e-mails en sms’jes te versturen met het verzoek geld te doneren om hem te steunen in zijn juridische strijd tegen big tech. Om zich met enige kans op succes kandidaat te kunnen stellen in de presidentsverkiezingen van 2024 zal hij veel hulp van advocaten nodig hebben.

Verdacht in strafzaak

Trumps vastgoedbedrijf, de Trump Organization, bleek onlangs verdacht in een strafzaak die ook Trump zelf kan bedreigen. Justitie in New York vervolgt een topman van de Trump Organization, financieel directeur Allen Weisselberg (73), voor belastingfraude. Die zou 1,7 miljoen dollar aan inkomen weloverwogen buiten het zicht van de belastingdienst hebben gehouden. In plaats van een salaris kreeg hij jarenlang auto’s, appartementen of een smak collegegeld om de opleiding van familieleden te betalen. De Amerikaanse schatkist liep daardoor honderdduizenden dollars mis. Dat kan Weisselberg in het slechtste geval op een gevangenisstraf komen te staan.

De grote vraag is wat Trump zelf wist van belastingfraude in zijn bedrijf. Hij stond er lang om bekend een ‘micromanager’ te zijn die zich met elk detail van de firma bemoeide. De voormalige schoondochter van Weisselberg, Jennifer Weisselberg, getuigde al dat ze bij gesprekken is geweest waarin Trump besprak hoe hij zijn financiële man zwart zou belonen. Trump zelf ondertekende volgens justitie cheques om het schoolgeld voor de kleinkinderen van Weisselberg te betalen.

Het is waarschijnlijk dat klanten en investeerders de Trump Organization de rug zullen toekeren nu het bedrijf betrokken is in een strafproces. Dat kan tot grote financiële problemen leiden voor Trump. Of hij zelf vervolging moet vrezen, is onduidelijk. Het onderzoek loopt nog en het is goed mogelijk dat meer aanklachten volgen. Justitie bekijkt of de Trump Organization gelogen heeft over de waarde van vastgoed om leningen los te krijgen.

Weisselberg kent alle financiële lijken in de kast van Trump. Trump zelf zei eens dat zijn ­financieel directeur bereid was ‘alles te doen wat nodig was’ om de winst veilig te stellen. In het Amerikaanse systeem is het mogelijk dat justitie een deal sluit met Weisselberg: in ruil voor een lagere straf kan Weisselberg getuigen tegen eventuele andere verdachten, zoals in theorie Trump zelf.

‘Topje van de ijsberg’

Trump stelde in een reactie dat het om een manier van boekhouden gaat die ‘standaard’ zou zijn in de zakenwereld, ‘en op geen enkele manier crimineel’. Hij stelt dat de onderzoeken politiek gemotiveerd zijn. Zijn fanatiekste aanhangers zullen dat met hem eens zijn, maar serieuze verdenkingen van gesjoemel kunnen hem de steun van meer gematigde kiezers kosten.

Trump heeft als ex-president al haast een dagtaak aan alle rechtszaken waarin hij verwikkeld is. In Georgia onderzoekt justitie of hij de wet heeft overtreden toen hij vorig jaar een lokale verkiezingsbeambte vroeg om stemmen voor hem te ‘vinden’. Trump is ook onderwerp van meerdere civiele rechtszaken naar aanleiding van de bestorming van het Capitool. Onder anderen aangevallen politieagenten stapten naar de rechter om een schadevergoeding van Trump te eisen. Zijn nichtje Mary Trump sleept hem voor de rechter omdat ze vermoedt dat hij zich de erfenis van haar vader heeft toegeëigend. Twee vrouwen die zeggen dat ze door hem seksueel zijn misbruikt, klaagden hem aan voor laster. Die zaken lopen ook nog.

“Dit is het topje van de ijsberg,” denkt Michael Cohen, Trumps voormalige pitbull-advocaat, die na een gevangenisstraf voor financiële misdrijven Trumps aartsvijand werd. Hij helpt nu justitie in de belastingfraudezaak en denkt dat meer financiële malversaties aan het licht zullen komen. “Documenten en cijfers liegen niet – Donald Trump wel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden