Trump presenteert vredesplan Midden-Oosten: ‘Grote stap richting vrede’

null Beeld AFP
Beeld AFP

De Amerikaanse president Trump heeft zijn vredesplan voor het Midden-Oosten gepresenteerd. ‘Vandaag neemt Israël een grote stap richting vrede,’ zei hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Het Parool

Trump stelt voor om een Palestijnse staat te creëren met als hoofdstad delen van Oost-Jeruzalem. In Trumps visie blijft Jeruzalem de hoofdstad van Israël. Onder zijn bewind is de Amerikaanse ambassade in het land van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst.

Trump, die zijn plan uiteenzette tijdens een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan het Witte Huis, erkent dat hij veel heeft gedaan voor Israël. Maar hij zei dat hij ook ‘heel veel voor de Palestijnen’ wil doen. Volgens hem is de deal een 'historische kans’ voor de Palestijnen om een eigen, onafhankelijke staat te krijgen.

In het plan krijgen de Palestijnen meer dan dubbel zoveel land dan nu onder hun controle is. Israël houdt de soevereiniteit over belangrijke nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever – iets waar de Palestijnen waarschijnlijk niet mee akkoord zullen gaan. Zij hebben het voorstel al verworpen en beschuldigen Trump ervan dat hij Israël bevoorrecht.

Ambassade

Trump had zijn plan maandag aangekondigd. Volgens Trump is het gebaseerd op ‘gezond verstand en goed voor iedereen’. De Palestijnse president Mahmud Abbas wil eerst dat de Verenigde Staten zich weer achter het beginsel van een tweestatenoplossing scharen. Abbas heeft volgens anonieme bronnen in Ramallah daarom meerdere malen geweigerd om met Amerikaanse bemiddelaars of tussenpersonen over Trumps plannen te praten.

Palestijns-Israëlische vredesgesprekken zijn in 2014 zonder enig resultaat afgebroken. De VS zouden voor Arabische of Palestijnse partijen niet meer gelden als een eerlijk bemiddelaar. Onder Trump is het door Israël bezette deel van Syrië door de VS als Israëlisch grondgebied erkend. Ook heeft Trumps minister Pompeo gezegd dat de Joodse kolonies in de bezette gebieden niet echt illegaal zijn, zoals het internationaal recht stelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden