Trump op Onafhankelijkheidsdag: ‘Dit is beste periode VS ooit’

Washington vierde donderdag de onafhankelijkheid of zijn Trumps. Straaljagers vlogen over, terwijl de president in zijn ‘Groet aan Amerika’, keurig volgens script, de geschiedenis van zijn land prees.

President Donald Trump kijkt omhoog naar een fly-over van militaire vliegtuigen tijdens zijn Fourth of July-toespraak. Beeld AP
President Donald Trump kijkt omhoog naar een fly-over van militaire vliegtuigen tijdens zijn Fourth of July-toespraak.Beeld AP

De regen die met bakken uit de lucht viel mocht de pret voor president Donald Trump niet drukken. Duizenden Amerikanen waren donderdag bijeengekomen voor zijn toespraak bij het beroemde Lincoln Memorial in de hoofdstad.

Van tevoren klonk veel kritiek op de bombastische ‘4th of July’-viering die Trump dit jaar had beloofd. Het zou er een worden met militaire grandeur, met vliegtuigen en tanks, een viering zoals Trump twee jaar eerder in Parijs had bijgewoond. Bezwaren over de kosten hiervoor wuifde Trump weg: het spektakel zou de kosten dubbel en dwars waard zijn.

Kritiek was er ook vanwege de speech die Trump ging houden bij het monument waar Martin Luther King zijn ‘I have a dream’-speech hield. Trump zou de spotlights vooral gebruiken om zijn politieke agenda te promoten. En Onafhankelijkheidsdag, dé nationale feestdag, moet juist alles behalve politiek zijn.

Vlag op Mars

Die kritiek bleek ten onrechte. Hoewel het publiek wat hoeveelheid ‘Make America Great Again’-petten en incidenteel gescandeer (‘We love Trump’, ‘Four more years’, ‘Build that wall’) betreft niet veel verschilde van dat van een doorsnee bijeenkomst van Trump, hield de president zich donderdag keurig aan een script. Hij vermeed politieke uitspraken en ook campagnepunten kwamen niet aan bod. Of misschien eentje dan, toen hij beloofde dat Amerika ‘zeer binnenkort’ een vlag op Mars zal plaatsen, maar dat kan vanwege de geringe haalbaarheid ervan op korte termijn niet als een serieus agendapunt worden gezien.

Fouten in het script

De speech, die meermaals door georkestreerde fly-overs van gevechtsvliegtuigen onderbroken werd, was vooral een lofzang aan Amerika. Trump prees de geschiedenis van het land, dat volgens hem zijn beste periode ooit beleeft, en deed zelfs een zeldzaam pleidooi voor eenheid.

“Vandaag komen we samen als één natie voor dit speciale eerbetoon aan Amerika,” zei Trump, geflankeerd door twee tanks. “We zijn een volk dat dezelfde droom najaagt. We delen allen dezelfde helden, hetzelfde huis, hetzelfde hart en we zijn allen gemaakt door God.”

Opmerkelijk was dat zijn vertelling over de Onafhankelijkheidsoorlog in 1775 ondanks het script fouten bevatte. Hoewel vliegtuigen pas in het begin van de 20ste eeuw hun intrede deden, wist Trump te vertellen dat de revolutionairen onder de leiding van George Washington ‘de vliegvelden’ van de Britten overnamen. Ook verwees hij naar het bombardement van Fort McHenry, dat in 1812 plaatsvond, en niet tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog.

Mensen trotseren de regen om Trump live te horen speechen bij het Lincoln Memorial in Washington. Beeld REUTERS
Mensen trotseren de regen om Trump live te horen speechen bij het Lincoln Memorial in Washington.Beeld REUTERS
De Blue Angels, marinevliegtuigen van de VS, vliegen boven Washington tijdens de speech van Trump. Beeld AP
De Blue Angels, marinevliegtuigen van de VS, vliegen boven Washington tijdens de speech van Trump.Beeld AP
Amerikaanse soldaten wandelen langs de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Trump tijdens de nationale Franse feestdag op 14 juli 2017. Beeld REUTERS
Amerikaanse soldaten wandelen langs de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Trump tijdens de nationale Franse feestdag op 14 juli 2017.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden