Update

Trump onderzocht voor schending Spionagewet, FBI vindt topgeheime documenten op landgoed

Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

Het Parool
Tientallen agenten doorzochten Trumps landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach. Beeld AFP
Tientallen agenten doorzochten Trumps landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach.Beeld AFP

Bij die doorzoeking werden documenten aangetroffen die als ‘topgeheim’ waren gemarkeerd. Daarvan is het de bedoeling dat ze ‘alleen beschikbaar zijn in speciale overheidsfaciliteiten’. Het landgoed van een oud-president is dat uiteraard niet.

In totaal namen de FBI-agenten ongeveer twintig dozen met documenten mee, waaronder mappen met foto’s en een handgeschreven notitie waarop Trump gratie verleent aan Roger Stone, een bondgenoot van de voormalige president. Ook zouden de documenten informatie bevatten over de Franse president Emmanuel Macron.

Onder de verzamelde geclassificeerde materialen bevonden zich vier sets uiterst geheime documenten, drie sets geheime documenten en drie vertrouwelijke documenten, zo meldt The Wall Street Journal. Topgeheim is het hoogste classificatieniveau dat de Amerikaanse overheid informatie kan geven, gevolgd door geheim en vertrouwelijk.

Eén set was gemarkeerd met ‘Verschillende geclassificeerde/TS/SCI-documenten’, de afkorting voor uiterst geheime en gevoelige informatie. De inventaris bevatte niet meer details over wat er in de documenten staat.

Kernwapens

Agenten zochten onder meer naar geheime documenten over kernwapens. Het is niet bekend of dergelijke stukken zijn gevonden. De ongebruikelijke huiszoeking toont ‘de diepe bezorgdheid’ die bij regeringsfunctionarissen bestaat over de informatie die zich nog bij Trump bevindt en die mogelijk in verkeerde handen terecht kan komen.

Trump vindt de beschuldiging dat hij illegaal geheime documenten over kernwapens in zijn bezit zou hebben onzin. Op zijn eigen sociale netwerk Truth Social noemt hij de kernwapenkwestie een ‘hoax’. Hij schrijft dat ‘een huiszoeking nergens voor nodig was geweest’, omdat hij de documenten zelf ook wel had willen overdragen. “Ze wilden graag politiek bedrijven en inbreken bij Mar-a-Lago,” aldus Trump, die vervolgens stelt dat er in zijn woning geen geclassificeerde documenten lagen omdat deze al ‘gedeclassificeerd’ waren door het Witte Huis. Experts betwijfelen dit, omdat daar een lang en formeel proces aan voorafgaat.

Opschudding

De inval in de woning van de oud-president leidde deze week tot grote opschudding. Advocaten en aanhangers van Trump noemden de inval buiten proporties in vergelijking met andere zaken waarbij functionarissen in het Witte Huis officiële stukken wederrechtelijk meenamen of mailtjes wisten.

De huiszoeking door tientallen FBI-agenten in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach werd goedgekeurd door de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland. Die bevestigde dat de inval werd gedaan in een onderzoek naar documenten die Trump illegaal uit het Witte Huis mee zou hebben genomen.

Het ministerie van Justitie vroeg een rechter in Florida vrijdag om het huiszoekingsbevel openbaar te maken, behoudens bezwaren van Trump. Dat is toegekend. De 76-jarige oud-president liet al weten dat hij vrijgave van het bevel niet zou blokkeren. Wel stelde hij dat hij het slachtoffer is van ‘ongekende politieke inzet van wetshandhaving’ door ‘radicaal-linkse Democraten’.

Het ministerie van Justitie wijst erop dat Trump en zijn advocaten een kopie van het huiszoekingsbevel hebben ontvangen, evenals een ontvangstbewijs van de in beslag genomen documenten. De inhoud daarvan hadden ze ook uit eigen beweging met justitie kunnen delen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden