Tom Kieft en David van Unen.  Beeld
Tom Kieft en David van Unen.

Trump of Biden? Lees ons themanummer over de Amerikaanse verkiezingen op uw tablet

Amerikaanse verkiezingen

Tom Kieft en David van Unen

Stelt u zich eens voor dat de hoofdredactie van Het Parool een willekeurige fractie in de gemeenteraad een gevaar voor de Amsterdamse democratie zou noemen. Zoom met die gedachte eens uit naar New York en de plaatselijke stadskrant. Die deed het onlangs.

De hoofdredactie van The New York Times opende twee weken geleden royaal de aanval op president Donald Trumps herverkiezing, die het grootste gevaar voor de Amerikaanse democratie werd genoemd sinds de Tweede Wereldoorlog. Geen polemiek, maar het intro boven een reeks opiniestukken die die stelling verder onderbouwde.

Na vier jaar Donald Trump als president werd de charge nog haast schouderophalend ontvangen ook. Sinds zijn aantreden zijn de uitersten in de Verenigde Staten vergroot en de taal verhard. Voorbeelden te over van hoe normaal het is geworden elkaar tot in de hoogste bestuurslaag van het land voor rotte vis uit te maken. De president geeft met zijn tweets de voorzet, politici, kranten en televisiezenders volgen grif.

Toegegeven: een president die eerst tweet en dan denkt, is een dankbaar onderwerp voor een buitenlandredactie. Het was verleidelijk Donald Trumps presidentschap te beoordelen op grond van zijn twittergedrag en andere uitspattingen. Dat gaat echter voorbij aan het feit dat de president veel van zijn beloftes van vier jaar terug wel degelijk heeft gehouden.

Trump verlaagde veel belastingen, verhoogde juist defensie-uitgaven en ging pal voor (vervuilende) industrieën staan. Onder de rechterlijke macht is een conservatief fundament gelegd en de Verenigde Staten ratificeren de verdragen van Parijs en Irans nucleaire programma niet langer.

Al tijdens zijn inauguratie beloofde Trump de Verenigde Staten naar binnen te zullen doen keren. Als hem iets is gelukt de afgelopen vier jaar, is het dat. Slikken voor de internationale gemeenschap, die decennia lang doordrongen was van het idee: we kunnen altijd nog van Washington op aan.

In de nacht van dinsdag op woensdag weten we of dat nog vier jaar zo blijft, of dat Joe Biden namens de Democraten voor een omslag kan gaan zorgen. Blijven we bij de spierballentaal van Trump, of Bidens boodschap van ‘hoop, licht en liefde’.

Het Parool blijft de hele nacht op en doet via de site, app en krant verslag van alles dat u moet weten. Om goed belezen de verkiezingsnacht in te gaan, vindt u in deze editie de beste Paroolverhalen van vier jaar Trump. Trust us, they’re the best.

David van Unen en Tom Kieft zijn buitenlandcoördinatoren van Het Parool.

Zo leest u de Digitale Editie op uw tablet

De Digitale Editie is gratis te lezen voor abonnees van Het Parool, op dit moment alleen op tablet. Ga op uw tablet naar parool.nl/editie en installeer de app van Het Parool.

Log in op de app door in het servicemenu op ‘Inloggen’ te klikken. Bent u abonnee maar heeft u geen account? Ga dan naar myaccount.parool.nl en maak hier een account aan. Als u dit account heeft aangemaakt en bent ingelogd wordt uitgelegd hoe u uw abonnementsgegevens koppelt.

De app is geschikt voor apparaten met het besturingssysteem Android 5 of hoger en iOS 10 en hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden