Nieuws

Trump nomineert conservatieve Coney Barrett voor Hooggerechtshof

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag Amy Coney Barrett genomineerd als het nieuwe lid van het Hooggerechtshof. Als de Senaat, die een Republikeinse meerderheid heeft, instemt volgt Barrett de onlangs op 87-jarige leeftijd overleden liberale Ruth Bader Ginsburg op als opperrechter.

Het Parool
Donald Trump  en Amy Coney Barrett (rechts) voorafgaand aan haar nominatie. Beeld EPA
Donald Trump en Amy Coney Barrett (rechts) voorafgaand aan haar nominatie.Beeld EPA

De conservatieve meerderheid in het Hof zou daarmee worden versterkt. Barrett was zelf aanwezig bij de speech die Trump naast het Witte Huis hield om haar als kandidaat te presenteren. De Amerikaanse media hadden eerder op de dag al gemeld dat zijn naar Washington was gevlogen.

De Democraten vinden het ongehoord dat minder dan zes weken voor de verkiezingen nog een benoeming van een opperrechter wordt doorgedrukt. De Republikeinse voorzitter van de Senaat Mitch McConnell blokkeerde met zijn partijgenoten in 2016 nog de benoeming van een liberale kandidaat van Barack Obama. Die werd door Obama elf maanden voor de verkiezingen voorgedragen, maar omdat de benoeming in een verkiezingsjaar viel, weigerden de Republikeinse meerderheid in de Senaat deze in behandeling te nemen.

Barrett is 48 jaar en heeft, omdat opperrechters in de VS voor het leven worden aangesteld, nog een lange carrière voor de boeg. Ze stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven.

Barrett is devoot katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en fel tegenstander van abortus. Ook is ze een voorstander van wetten die het bezit van vuurwapens makkelijker maken en heeft ze zich in het verleden kritisch uitgelaten over de Affordable Care Act, die gezondheidszorg voor alle Amerikanen toegankelijk maakt.

De Democraten vrezen dat de conservatieve meerderheid in het Hof deze wet, ook wel bekend als Obamacare, zal schrappen. De Republikeinen hebben al meerdere rechtszaken tegen die zorgwet lopen en zij hopen en verwachten nu dat het Hooggerechtshof hen in die zaken zal steunen. Met de benoeming van Barrett loopt de gezondheid van de natie gevaar, aldus de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn partijgenoot Nancy Pelosi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden