Nieuws

Trump: Nog geen bewijs gezien voor vergiftiging Navalny

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gezegd dat hij nog geen bewijs heeft gezien dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd.

Het Parool
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (midden) tijdens een herdenkingsmars voor de vermoorde Kremlincriticus Boris Nemtsov in februari in Moskou. Beeld AFP
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (midden) tijdens een herdenkingsmars voor de vermoorde Kremlincriticus Boris Nemtsov in februari in Moskou.Beeld AFP

“Ik weet niet precies wat er is gebeurd. Ik vind het tragisch, het is vreselijk, het had niet mogen gebeuren,” zei Trump op een persconferentie in het Witte Huis.

“We hebben nog geen bewijs gehad, maar ik zal er naar kijken,” aldus de president. Trump zei ook dat hij geen reden heeft om te twijfelen aan de Duitse verklaringen over de mogelijke vergiftiging van Navalny.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei twee dagen geleden dat hij het slachtoffer is geworden van een misdaad om hem het zwijgen op te leggen. Ze zei dat nadat Duits laboratoriumonderzoek het bewijs had geleverd dat Navalny vergiftigd is met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. “Op basis van wat Duitsland zegt, lijkt dat het geval,” aldus Trump. “Ik zou zeer boos zijn als het zo is.”

Merkel eiste uitleg van Moskou, maar Rusland stelde dat de conclusies ongefundeerd zijn. De Russische regering heeft zich wel herhaaldelijk bereid verklaard met de Duitse autoriteiten samen te werken in het onderzoek naar Navalny .

Zenuwgas

De Verenigde Staten hadden eerder hun ‘ernstige bezorgdheid’ aan Rusland kenbaar gemaakt naar aanleiding van Duitse constateringen dat Navalny was vergiftigd met een zenuwgas.

De Russische oppositieleider ligt in coma in het Berlijnse Charité-ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel werd op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Enige dagen daarna werd hij vanuit een ziekenhuis in Omsk naar Berlijn overgebracht.

Artsen in de Duitse kliniek hebben verklaard dat de oppositieleider vergiftigd kan zijn met een stof uit de groep van cholinesteraseremmers. Die stof kan ook in zenuwgassen als sarin, VX en novitsjok zitten. Dat laatste middel is gebruikt bij de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in maart 2018 in Groot-Brittannië. Zij overleefden dat net.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden