Nieuws

Trump mag vervolgd worden voor rol bestorming Capitool

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag worden vervolgd voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool, zo heeft een Amerikaanse rechter vrijdag geoordeeld. Volgens de rechter kan Trump zich niet beroepen op presidentiële immuniteit in de zaak.

Het Parool
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump tijdens een toespraak in het Witte Huis in september 2020. De oud-president mag van een Amerikaanse rechter vervolgd worden voor zijn aandeel in de bestorming van het Capitool. Beeld REUTERS
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump tijdens een toespraak in het Witte Huis in september 2020. De oud-president mag van een Amerikaanse rechter vervolgd worden voor zijn aandeel in de bestorming van het Capitool.Beeld REUTERS

Verschillende congresleden en de politie hebben de oud-president aangeklaagd. Zij vinden dat Trump direct verantwoordelijk is voor de aanval op het parlementsgebouw door zijn aanhangers op 6 januari vorig jaar. De rechter, Amit Mehta, oordeelt dat Trump op die dag ‘acties verrichte die volledig betrekking hadden op zijn pogingen om een tweede ambtstermijn af te dwingen’.

Bovendien zou de toespraak van Trump voorafgaand aan de bestorming ‘redelijkerwijs opgevat kunnen worden als een oproep tot collectieve actie’. Mehta verwijst onder meer naar Trumps oproep om te vechten. Presidentiële immuniteit zou hierdoor niet van toepassing zijn.

‘Om een president immuniteit te ontzeggen is geen kleine beslissing,’ stelt Mehta in een 112 pagina’s tellend verslag, waarin overigens veelvuldig wordt verwezen naar uitspraken van Trump. ‘De rechtbank is zich ervan bewust hoe zwaar deze beslissing weegt.’

Drie rechtszaken

Er zijn drie rechtszaken aangespannen om Trump verantwoordelijk te stellen voor de bestorming van het Capitool. Bovendien doet een speciaal comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoek naar zijn rol. Hiervoor zijn honderden pagina’s met documenten, sms-berichten en getuigenissen in beslag genomen, ondanks pogingen van Trump dit tegen te houden.

Mehta had het ook nog over de rol van Trumps advocaat en bondgenoot Rudy Giuliani. Volgens de rechter bestaat er ‘weinig twijfel’ dat hij betrokken was bij het verspreiden van desinformatie over de verkiezingen. Maar genoeg grond tot vervolging ziet Mehta niet. Daarvoor was het verband tussen Giuliani’s uitspraken en de gevolgen – de bestorming van het Capitool – te zwak. ‘Giuliani deed geen uitspraken die aanzetten tot actie,’ schrijft de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden