Trump maakt gehakt van Senaatsleider McConnell in felle verklaring

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in een felle verklaring zijn partijgenoten opgeroepen om Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, de rug toe te keren. Voor Trump is McConnell te weinig een bondgenoot.

Het Parool
Mitch McConnell (links) en Donald Trump konden het jarenlang goed met elkaar vinden in het Witte Huis. Beeld REUTERS
Mitch McConnell (links) en Donald Trump konden het jarenlang goed met elkaar vinden in het Witte Huis.Beeld REUTERS

De leider van de Republikeinen in de Senaat gaf zaterdag een dubbele boodschap af. Eerste stemde McConnell (78) tegen een veroordeling van Trump in het impeachmentproces, daarna noemde hij de oud-president ‘feitelijk en moreel verantwoordelijk’ voor de bestorming van het Capitool, op 6 januari van dit jaar. Het impeachment steunen ging hem te ver, omdat Trump geen president meer is.

Als reactie bracht Trump dinsdagavond (lokale tijd) een verklaring naar buiten via zijn politieke lobbygroep Save America. Dat was zijn eerste bemoeienis met politieke kwesties na zijn verbanning van Twitter en de vrijspraak.

Steuncheques

“McConnells toewijding aan de normale gang van zaken, de status quo, samen met zijn gebrek aan politiek inzicht, wijsheid, vaardigheid en persoonlijkheid, hebben hem in rap tempo van een meerderheidsleider in een minderheidsleider veranderd,” schrijft Trump, verwijzend naar zowel het verlies van de presidentsverkiezingen als de Republikeinse Senaatsmeerderheid. De oud-president ziet als reden van dat verlies dat McConnell nieuwe steuncheques aan Amerikanen in de coronacrisis wilde beperken tot 600 dollar. De Democraten en Trump hadden ingezet op 2000 dollar per Amerikaan.

“De Republikeinse partij zal nooit meer gerespecteerd of sterk zijn met politieke ‘leiders’ zoals McConnell aan de knoppen. Mitch is een saaie, norse politicus die nooit lacht. Als de Republikeinen in de Senaat bij hem blijven, dan zullen ze niet meer winnen,” aldus Trump. Indirect herhaalde hij ook zijn ongefundeerde bewering over verkiezingsfraude door de Republikeinse partijleiding te verwijten dat die de ‘verkiezingsintegriteit’ niet zou hebben bewaakt.

Schimmige krachten

Hoewel Trump al bijna een maand geleden het Witte Huis heeft verlaten, is zijn invloed op de Republikeinse partij nog altijd groot. Slechts zeven van de vijftig Republikeinse senatoren stemden zaterdag voor een veroordeling in het impeachmentproces.

“De relschoppers handelden zo omdat de machtigste man van de planeet hen met leugens gevoed heeft, door te weigeren zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen,” zei McConnell tot woede van Trump, na het einde van het proces. “De leider van de vrije wereld kan niet wekenlang bulderen dat schimmige krachten ons land stelen en daarna doen alsof hij verrast is als mensen dat geloven en roekeloze dingen doen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden