Trump maakt draai: stop de kernwapenwedloop

President Donald Trump wil afspraken met China en Rusland maken om de nucleaire bewapeningswedloop in te dammen.

President Donald Trump Beeld Jim Watson/ANP

Reden zijn de gigantische kosten voor het vernieuwen van het nucleaire arsenaal, waarmee hij nota bene twee jaar geleden zelf weer is begonnen.

In een interview met The Washington Post vertellen functionarissen uit het Witte Huis dat president Donald Trump zijn regering heeft gevraagd te kijken naar mogelijkheden om China en Rusland te bewegen tot het sluiten van een nieuw kernwapencontrolepact.

Het initiatief moet een einde maken aan de ongebreidelde uitbreiding van de nucleaire arsenalen van de drie landen. Rusland, China en de Verenigde Staten blijven hun nucleaire wapenarsenaal verbeteren, en het zogenaamde Start-akkoord - het laatste grote wapenbeheersingspact tussen Washington en Moskou - loopt in 2021 af.

Dat akkoord kan worden verlengd met vijf jaar, als Rusland en de VS daarmee instemmen. Maar de regering van Trump heeft vaker aange­geven zich niet te willen beperken als China niet in de volgende versie van het verdrag wordt opgenomen.

'Miljarden dollars'
Volgens Trump is een verdrag in het belang van alle drie de landen. "Rusland, China en wij geven honderden miljarden dollars uit aan de ontwikkeling van wapens, inclusief nucleaire wapens," zei hij afgelopen maand na gesprekken met de Chinese vicepremier Liu He. "Het is niet logisch dat we dat dit doen. Rusland en China zullen hier dan ook in meegaan."

Het was overigens Trump zelf die in 2017 besloot het Amerikaanse nucleaire arsenaal op te poetsen. Dat vond hij nodig om tegenwicht te kunnen blijven bieden tegen de dreiging van Rusland en China. Daarmee brak hij met zijn voorganger Barack Obama, voor wie het tegengaan van de verspreiding van kernwapens en vermindering van het nucleaire arsenaal prioriteiten waren. Begin dit jaar schortte de VS het INF-verdrag op, dat de VS en Rusland verbood raketten voor korte en middellange afstand te maken.

Doorbraak
Een trilaterale overeenkomst zou een doorbraak zijn voor Trump. Het is volgens de krant een uitdaging voor zijn regering, die zich heeft teruggetrokken uit bestaande wapenbeheersingsverdragen, om de leiders van de twee landen te bewegen zich aan een verdrag te binden.

Normaliter vereisen dergelijke overeenkomsten jarenlange onderhandelingen en diplomatiek overleg. Trumps regering heeft nog minder dan twee jaar in zijn eerste termijn om met China en Rusland in overleg te gaan, en de verstandhoudingen met beide mogendheden staan onder spanning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden