Trump loopt weg bij ontmoeting democraten over muur

Karlijn van Houwelingen
Het was een ‘totale verspilling van tijd’, schreef Trump op Twitter. Beeld AFP
Het was een ‘totale verspilling van tijd’, schreef Trump op Twitter.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is woensdag weggelopen uit een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Democraten over de bouw van een muur aan de grens met Mexico.

Het was een ‘totale verspilling van tijd’, schreef Trump op Twitter. In de bijeenkomst had Trump de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, gevraagd of ze het geld voor een muur wilde goedkeuren als hij de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid beëindigde. Ze zei nee, waarop Trump opstapte.

‘Ik vroeg wat er binnen 30 dagen gebeurt als ik snel de overheid open, keur je dan grensbewaking goed inclusief een Muur of Stalen Barrière? Nancy zei NEE, ik zei bye-bye,’ twitterde Trump.

Om zijn eisen in de onderhandelingen met tegenstanders kracht bij te zetten, zou Trump vandaag naar de zuidgrens in Texas reizen. Hij wil er een bezoek brengen aan wat het Witte Huis de ‘frontlinie’ noemt in een ‘nationale veiligheidscrisis en een humanitaire crisis’.

Volgens zijn woordvoerder Sarah Huckabee Sanders is het uitroepen van de noodtoestand nog steeds een optie. “We kijken ernaar.”

Trump weigert een nieuwe begroting zonder financiering voor een dergelijke afrastering te ondertekenen, en dus zitten vele Amerikaanse ambtenaren nog altijd zonder salaris. De president eist dat er 5,7 miljard dollar extra wordt vrijgemaakt voor de grensmuur.

Televisietoespraak

Eergisteren hield Trump zijn eerste tv-toespraak vanuit de Oval Office, waarin hij zich sterk maakte voor de grensmuur. De Democraten toonden zich na afloop weinig onder de indruk. De Amerikaanse media produceerden een lijst aan foute beweringen van de president. Dat er nu plots een ‘groeiende veiligheidscrisis’ aan de grens met Mexico zou spelen, klopt bijvoorbeeld niet. Het aantal illegale immigranten dat vanuit Mexico de grens probeert over te steken, daalt al bijna twintig jaar op rij.

Volgens sommige commentatoren klopt Trump de grenskwestie op om de aandacht af te leiden van het onderzoek naar Russische inmenging in zijn verkiezing, dat wordt geleid door speciale aanklager Robert Mueller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden