Trump komt met hulppakket voor economische slachtoffers corona

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag decreten ondertekend om de economische slachtoffers van de corona-epidemie langer te helpen. Zijn maatregelen behelzen voortzetting maar verlaging van de werkloosheidsuitkeringen, tijdelijke opschorting van loonbelasting voor mensen die minder verdienen dan 100.000 dollar, bescherming tegen huisuitzetting en staatsfinanciering van studieleningen tegen 0 procent rente.

. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Trumps besluit wijst op een mogelijke definitieve mislukking van de onderhandelingen met de Democraten in het Congres over een omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen. Tussen beide partijen gaapt een gat van meer dan duizend miljard dollar. De Democraten wilden in eerste instantie 3,4 biljoen beschikbaar stellen, het Witte Huis ging niet verder dan 1 biljoen om te voorkomen dat mensen door te royale uitkeringen niet meer aan het werk zouden gaan. Een compromisvoorstel van Huis-voorzitster Nancy Pelosi ter grootte van 2,4 biljoen vond ook geen instemming.

400 dollar

“Wat de Democraten eigenlijk willen is een financiële injectie - heeft niets van doen met het ‘China-virus’,” aldus Trump tijdens een persconferentie op zijn golfclub in Bedminster, New Jersey. “Daar voelen we niets voor.” De president zei dat de werkloosheidsuitkeringen omlaag gaan naar 400 dollar per week, dat was 600 dollar. De staten draaien op voor een kwart van de kosten.

“Donald Trump probeert af te leiden van zijn falen om de federale steun van 600 dollar voor 30 miljoen werkloze arbeiders te verlengen door illegale decreten uit te vaardigden,” zei senator Ron Wyden. Hij is de belangrijkste Democraat in de financiële commissie van de Senaat. “Dit plan is een klassiek Donald Trump-bedrog. Leiderschap voorwenden terwijl mensen worden beroofd van de steun die ze hard nodig hebben.”

‘Halfbakken’

De Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten Joe Biden noemde de decreten van Trump ‘een reeks van halfbakken maatregelen.’ Hij beschuldigde de president ervan de sociale zekerheid ‘in groot gevaar te brengen’ door de inning van loonbelasting, waarmee het economische hulpprogramma wordt gefinancierd, tijdelijk op te schorten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden