Trump klaagt voormalige adviseur Bolton aan om boek tegen te houden

De regering van president Donald Trump heeft de voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton voor de rechter gedaagd om te verhinderen dat hij een boek over zijn tijd in het Witte Huis publiceert.

Het Parool
John Bolton. Beeld AFP
John Bolton.Beeld AFP

Het boek verschijnt komende dinsdag. Het is al gedrukt en ingebonden en ligt klaar voor distributie, aldus de New York Times. De civiele zaak volgde een dag nadat Trump zelf had verklaard dat Bolton de wet zou overtreden als hij zijn boek publiceert.

Volgens de regering bevat Boltons boek geheime informatie. Publicatie zou de nationale veiligheid in gevaar brengen. Met de rechtszaak proberen regeringsadvocaten de publicatie te vertragen. Volgens Bolton's advocaat vormt de inhoud van het boek voor niemand een risico en wil de regering met de zaak enkel voorkomen dat er gênante informatie over president Trump naar buiten wordt gebracht.

Bolton heeft zijn manuscript in januari al voorgelegd aan de regering, rond dezelfde tijd dat er onderzoek werd gedaan naar een mogelijke impeachment op basis van Trumps contacten met Oekraïne. De Democraten wilden dat Bolton daarover zou komen getuigen, maar hij weigerde dat. In het manuscript staat volgens de New York Times belastende informatie over de manier waarop Trump militaire hulp aan Oekraïne beloofde in ruil voor belastende informatie over zijn politieke rivaal Joe Biden.

Bolton was de derde nationale veiligheidsadviseur onder Trump en werd in september vorig jaar na 519 dagen in dienst ontslagen. Zijn boek, getiteld The Room Where It Happened, moet volgende week dinsdag verschijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden