Trump keert (nog) niet terug op Facebook en Instagram

Donald Trump krijgt zijn Facebookaccount nog niet terug, maar toezichthouders geven Facebook een berisping voor de manier waarop het de oud-president van de VS van zijn platform heeft gegooid.

Oud-president Trump is voorlopig nog van Facebook geweerd. Beeld Reuters
Oud-president Trump is voorlopig nog van Facebook geweerd.Beeld Reuters

Trump werd in januari terecht verbannen van Facebook en Instagram voor berichten waarin hij de gewelddadige bestorming van het Capitool verheerlijkt. Dat oordeelt de raad van toezicht die Facebook adviseert over vragen rond vrijheid van menings­uiting. Het was echter ‘niet gepast’ Trump voor onbepaalde tijd zijn ­account te ontnemen. ‘Het is ontoelaatbaar een gebruiker voor onbepaalde tijd van het platform af te houden, zonder criteria voor wanneer en of het account zal worden hersteld.’

De sanctie voor Trump is ‘vaag’ en ‘willekeurig’, vindt de raad. Het ‘riekt naar politiek opportunisme’, reageert een van de stafleden van de raad, Eli Sugarman, op Twitter. Het account van de Venezolaanse president Maduro werd in maart bijvoorbeeld slechts een maand geblokkeerd.

Voorgoed van Twitter

Door de toezichthouders te vragen wat er met het account moet gebeuren, ontloopt Facebook zijn verantwoordelijkheden, vindt de raad. Het bedrijf moet binnen zes maanden een besluit nemen over eventuele terugkeer van Trump en duidelijker uitleggen welke standaarden gelden bij strafmaatregelen, luidt het oordeel.

De zogeheten Oversight Board is door Facebook opgericht als ‘onafhankelijk’ toezichtsorgaan, maar wordt betaald door Facebook. In de raad zitten twintig advocaten, hoogleraren en voorvechters van vrijheid van meningsuiting uit de hele wereld.

Twitter zegt Trump voorgoed te ­weren. Een terugkeer op Facebook blijft mogelijk.

‘Politieke prijs betalen’

In een boze reactie op het nieuws dat zijn account geblokkeerd blijft, stelt Trump dat Facebook, Twitter en Google ‘een politieke prijs’ moeten betalen. ‘De waarheid zal hoe dan ook naar buiten komen, groter en sterker dan ooit tevoren.’

Facebook weigerde mee te werken met de toezichthouders die het bedrijf zelf heeft aangesteld. Onder meer ­vragen over de zichtbaarheid van Trumps berichten en Facebooks handelen rond posts van andere politieke leiders werden niet beantwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden