Trump isoleert zich met harde aanpak protest

Terwijl vanuit steeds meer lagen van de Amerikaanse samenleving steun komt voor de Black Lives Matterprotesten, blijft Trump zich verzetten. Hij staat steeds meer alleen.

Tom Kieft
President Trump ligt met de legertop overhoop om zijn harde optreden tegen de demonstraties. Beeld AP
President Trump ligt met de legertop overhoop om zijn harde optreden tegen de demonstraties.Beeld AP

De vooral in het zuiden van de VS populaire ­autoraceorganisatie Nascar verbiedt vlaggen van de Confederacy. Ook het leger wil af van de verering van de generaals die vochten voor het zuiden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en volgens velen symbool staan als voorvechters van de slavernij. Steeds meer bedrijven maken een vuist tegen het diepgewortelde racisme en behalve Democratische politici, scharen ook prominente Republikeinen zich achter de Black Lives Matterbeweging die ontvlamd is na de ­fatale aanhouding van George Floyd.

Maar terwijl in steeds meer lagen van de Amerikaanse maatschappij gehoor wordt gegeven aan de roep om radicale verandering sinds de dood van Floyd en de protestgolf die daaruit is voortgevloeid, blijft president Donald Trump zich verzetten tegen die beweging.

Hoewel hij zich heeft uitgesproken tegen de dood van Floyd, blijft hij hameren op een ­keiharde aanpak van de demonstranten, die hij beschrijft als ‘tuig’ en zelfs ‘terroristen’.

Isolement

Met die houding dreigt de president in aanloop naar de verkiezingen steeds verder geïsoleerd te raken. Nadat hij de afgelopen maanden al veelvuldig in de clinch lag met gouverneurs en burgemeesters vanwege zijn corona-aanpak, keren zij zich nu ­tegen Trump vanwege zijn houding ten opzichte van de anti-racismebetogingen.

Trump twitterde donderdag woest dat de burgemeester van Seattle haar stad moest terug­nemen, doelend op de ‘autonome zone’ die Black Lives Matterbetogers daar hebben gevestigd rondom een politiegebouw. De reactie van burgemeester Jenny Durkan kon haast niet ­onderkoelder: ‘Ga terug naar je bunker,’ ­reageerde zij op de oproep van Trump.

Fotomoment

Zijn voorkeur voor hard optreden tegen de protesten en met name Trumps beslissing het leger daarbij te betrekken, komt hem op steeds meer kritiek te staan. In het bijzonder vanuit het leger zelf.

Nadat eerder voormalig minister van Defensie James Mattis zich uitsprak tegen het foto­moment van Trump bij de Sint John’s Church in Washington twee weken geleden, waarvoor protesten hardhandig werden opgebroken, bood gisteren de hoogste generaal van het leger in een videoboodschap zijn excuses aan voor zijn aanwezigheid daar. “Ik had daar niet moeten zijn,” zei Mark Milley. “Als officier in uniform was het een fout waarvan ik heb geleerd en ik hoop oprecht dat we er allemaal van kunnen leren.”

Het is niet het enige waarover Trump met het ­leger overhoop ligt. De president keerde zich ­tegen de wetswijziging om legerbases die de naam van geconfedereerde generaals dragen binnen drie jaar te hernoemen. Het Pentagon en meerdere Republikeinen willen, net als de Democraten, af van deze verwijzingen, maar in een serie tweets was Trump duidelijk: daar komt niets van in.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden