Achtergrond

Trump is nog lang niet verleden tijd

Donald Trump laat van zich horen: hij overweegt ‘honderd procent’ een comeback. Terwijl Joe Biden grote stappen zet, blijft de Republikeinse oppositie verstrikt in een interne richtingenstrijd.

Karlijn van Houwelingen
Peilingen wijzen erop dat Trump nog steeds de populairste ­figuur in de Republikeinse partij is. Zes op de tien Republikeinse kiezers willen dat hij in 2024 weer meedoet, bleek vorige maand uit een peiling van Reuters en Ipsos. Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Peilingen wijzen erop dat Trump nog steeds de populairste ­figuur in de Republikeinse partij is. Zes op de tien Republikeinse kiezers willen dat hij in 2024 weer meedoet, bleek vorige maand uit een peiling van Reuters en Ipsos.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Waar de meeste oud-presidenten zich opgelucht een tijdje terugtrekken uit de schijnwerpers van de nietsontziende Amerikaanse ­media, verlangt Donald Trump terug naar zijn tijd in het Witte Huis. Hij vergadert wekelijks met zijn ­politieke team en denkt ‘100 procent’ aan een nieuwe kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap, zei hij afgelopen week in ­gesprek met Fox Business. “De peilingen laten zien dat iedereen wil dat ik het doe.”

Iedereen, dat is trumpiaans overdreven. Maar terwijl hij zich teruggetrokken heeft tussen ­medepensionado’s in Florida, wijzen peilingen er inderdaad op dat Trump nog steeds de populairste ­figuur in de Republikeinse partij is. Zes op de tien Republikeinse kiezers willen dat hij in 2024 weer meedoet, bleek vorige maand uit een peiling van Reuters en Ipsos.Verkiezingsfraude

Hij verloor wel wat terrein. Voor het eerst sinds de zomer van 2019 zien weer iets meer Republikeinse kiezers zich in eerste instantie als Republikein, in plaats van als Trumpaanhanger, ­geven ze aan in een peiling van NBC News. Maar de gouden formule voor succes in de partij is nog steeds loyaliteit aan Trump. In een tussentijdse verkiezing in Texas wilde een van de ­kandidaten zo graag zijn steun, dat ze Trump live op tv haar telefoonnummer gaf in de hoop dat hij zou bellen.

Republikeinen hopen eind volgend jaar bij tussentijdse Congresverkiezingen zetels terug te winnen van de Democraten. Maar de partij is het niet eens over de koers die daarvoor nodig is. Een flink deel is loyaal aan Trump en kopieert zijn provocatieve politiek. Zo worden in veel ­Republikeinse staten strengere kiesregels ­in­gevoerd, om verkiezingsfraude te voorkomen. Aanwijzingen dat fraude invloed heeft gehad op de verkiezingen van vorig jaar zijn er niet, maar dankzij Trumps leugens ­daarover is het een Republikeins speerpunt ­geworden.

Kissebissen

Een andere, kleinere groep Republikeinen kan niet wachten om het trumpiaanse drama achter zich te laten. Liz Cheney bijvoorbeeld, dochter van voor­malig vicepresident Dick Cheney en hoog­geplaatst Congreslid, blijft tegengas geven. ­Iedereen die leugens over de verkiezingsuitslag blijft verspreiden ‘vergiftigt’ het democratische systeem, verklaarde ze op Twitter.

Ze wekt daarmee de woede van Trump en zijn aanhangers – zij willen haar uit haar toppositie zetten. Minder dan een kwart van de Republikeinse kiezers gelooft dat Biden de presidentsverkiezingen eerlijk gewonnen heeft, suggereert een peiling van CNN.

De trumpisten en de afvalligen blijven openlijk kissebissen, met Trump voorop. In zijn ­interview met nieuwszender Fox haalde hij nog eens uit naar Mitch McConnell, de partijleider die afstand van hem nam nadat hij zijn verlies was blijven ontkennen en een meute extremistische aanhangers het Capitool had bestormd. “We hebben goed leiderschap nodig. Mitch McConnell heeft het niet geweldig gedaan. Ik denk dat ze McConnell moeten wisselen,” zei Trump. Enkele weken geleden noemde hij McConnell al een ‘dumb son of a bitch’.

McConnell reageerde onderkoeld. “We kijken naar de toekomst, niet naar het verleden.” En de toekomst van de partij, zei McConnell, is Tim Scott, de senator die afgelopen week een reactie op Bidens speech in het Congres mocht uitspreken. Scott valt op als kleinzoon van een anal­fabete katoenplukker, die het tot enige zwarte Republikein in de Senaat schopte. De partijtop is lovend over hem en laat openlijk blijken te hopen dat Scott voor het presidentschap gaat.

Tim Scott valt op als kleinzoon van een anal­fabete katoenplukker, die het tot enige zwarte Republikein in de Senaat heeft geschopt. De partijtop is lovend en laat openlijk blijken te hopen dat Scott voor het presidentschap gaat.

 Beeld AP
Tim Scott valt op als kleinzoon van een anal­fabete katoenplukker, die het tot enige zwarte Republikein in de Senaat heeft geschopt. De partijtop is lovend en laat openlijk blijken te hopen dat Scott voor het presidentschap gaat.Beeld AP

Cliffhangers

Maar zolang Trump blijft zinspelen op een ­comeback, krijgen zulke potentiële nieuwe ­sterren geen lucht. Of hij echt terugkeert in de politiek is onzeker – Trump houdt vooral graag de aandacht vast met cliffhangers. Zolang ­onduidelijk is wat hij van plan is, hebben weinig Republikeinse politici zin zichzelf te profileren als tegenstander van Trump.

Naast Scott sorteren onder meer een aantal senatoren en voormalig kabinetsleden voor op een campagne. Onder hen oud-vicepresident Mike Pence en voormalig VN-ambassadeur Nikki ­Haley. Maar als Trump weer meedoet, zei Haley al, haakt ze af.

Facebook

De existentiële crisis in de partij leidt af van waar het om gaat: oppositie voeren tegen ­Biden. Effectieve kritiek hebben Republikeinen vooralsnog niet gevonden. De eerste stappen die ­Biden zet om het land met sociale programma’s uit de coronacrisis te helpen, zijn over­wegend populair bij kiezers.

Trump blijft relatief onzichtbaar nu hij geen toegang meer heeft tot sociale media. (Vandaag beslist het ‘gerechtshof’ van Facebook/Instagram overigens of Trump misschien weer welkom is op deze sociale media.) De ­gedachten die hij jarenlang op Twitter deelde, verstuurt hij nu in persberichten. Van grootse plannen voor een eigen partij of een nieuw mediabedrijf is al lang niets meer vernomen.men.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden