PlusAchtergrond

Trump heeft niet veel opties meer over om Biden dwars te zitten

De opties voor president Trump om zich tegen zijn verlies in de verkiezingen te verzetten beginnen uitgeput te raken. Hoe dan ook blijft hij zijn opvolger Biden dwarsbomen.

Tom Kieft
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Even leek president Donald Trump te erkennen dat hij beseft dat hij de presidentsverkiezingen heeft verloren. ‘Hij heeft gewonnen omdat er met de verkiezingen is gefraudeerd,’ twitterde Trump gisterochtend, verwijzend naar Joe ­Biden, die vorige week zaterdag door de grote Amerikaanse media werd uitgeroepen tot president-elect. Een voorbode van een knieval, klonk het. Maar 90 minuten later kwam Trumps antwoord: ‘Ik erken NIKS!’

Zo blijft de president van de Verenigde Staten zijn aanhang verzekeren nog te gaan winnen, terwijl Biden 306 kiesmannen heeft binnen­gehaald, waar 270 genoeg zijn om president te worden. Veel van Trumps supporters geloven ook nog in een goede afloop. Zaterdag waren van heinde en verre Trumpaanhangers naar Washington D.C. gereisd om solidariteit te tonen met de president. Een miljoen fans, zoals Trumps woordvoerder beweerde, waren er volgens Amerikaanse media niet, maar toch zeker tienduizenden Amerikanen waren bijeengekomen om te laten zien dat volgens hen de strijd nog lang niet is gestreden.

Ondertussen raken de mogelijkheden om zich te verzetten voor Trump uitgeput. Bewijzen voor grootschalige stemfraude heeft zijn team advocaten nog altijd niet kunnen leveren en in de ene na de andere rechtszaak waarin Trump de verkiezingsuitslag aanvecht, haalt hij bakzeil. Dit weekend besloot zijn advocatenteam op voorhand af te zien van de belangrijkste aanklacht in swing state Pennsylvania, waar de rechter zich morgen buigt over de ongefundeerde beweringen van kiesfraude.

Geblokkeerd

Een andere – dubieuze – weg naar een tweede termijn als president voor Trump, waar een aantal prominente Republikeinen op zinspeelde, lijkt inmiddels ook te zijn geblokkeerd. Onder meer de gouverneur van Florida spoorde de parlementen van swing states waar Biden de grootste is geworden aan hun kiesmannen aan Trump toe te wijzen. Dat zou neerkomen op een soort coup, maar in het Amerikaanse kies­systeem, waar de bevolking niet direct de president kiest, zou de wet daarvoor volgens hen ruimte bieden.

Republikeinse partijleiders in Arizona, Wisconsin, Michigan en Pennsylvania lieten dit weekend echter weten zich niet op deze manier voor Trumps karretje te laten spannen. Rusty Bowers, de Republikeinse voorzitter van het Huis in Arizona: “De kiesmannen zijn wettelijk verplicht te kiezen op basis van de wil van het volk.”

Legitimiteit ondermijnen

Het vermoeden rijst dat Trump in wezen zelf ook niet gelooft dat hij volgend jaar het land nog leidt. Trump zou volgens The New York Times aan naasten hebben laten doorschemeren dat hij zich in 2024 opnieuw verkiesbaar wil stellen. Zijn weerstand nu zou vooral show zijn om zijn achterban te laten zien dat hij voor hen vecht en om de legitimiteit van Bidens presidentschap zoveel mogelijk te ondermijnen.

Biden houdt zich zoveel mogelijk op de vlakte over de machtsoverdracht; hij richtte zich dit weekend wel tot Trump in oproepen om in te grijpen tegen het coronavirus, dat razendsnel om zich heen grijpt in VS. De frustratie in zijn team groeit over het feit dat Biden geen ­toegang krijgt tot middelen die gewoonlijk wel beschikbaar worden gesteld aan de president-elect, zoals informatie over nationale veiligheid. Bidens aanstaande chief of staff Ron Klain zei bij MSNBC dat het van cruciaal belang is dat beide partijen deze week aan tafel gaan.

John Bolton, Trumps voormalige veiligheidsadviseur, riep de Republikeinse Partij op om op te staan tegen de president en een machtsoverdracht af te dwingen. “Elke dag dat Trump dat uitstelt, is slecht voor het land, met name voor de nationale veiligheid.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden