Nieuws

Trump erkent eindelijk nederlaag verkiezingen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter een video gepubliceerd waarin hij voor het eerst toegeeft de verkiezingen te hebben verloren van zijn Democratische tegenstander Joe Biden.

Het Parool
'Ik ben woedend,' zei president Trump over de bestorming van het Capitool. Beeld Reuters
'Ik ben woedend,' zei president Trump over de bestorming van het Capitool.Beeld Reuters

“Nu het congres de uitslag heeft geratificeerd, zal er een nieuwe regering aantreden op 20 januari en is het zaak dit vreedzaam en soepel te laten verlopen,” zei Trump. Ook herhaalde de president de belofte dat hij zijn ‘volledige medewerking’ zal geven aan de machtsoverdracht aan zijn opvolger Joe Biden. Het was het eerste bericht op Twitter nadat het platform het account van de president een dag eerder twaalf uur had geblokkeerd.

Ook veroordeelde Trump in de boodschap het geweld van ruim een dag eerder, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. “Ik ben woedend. De mensen die geweld hebben gebruikt, zullen daarvoor boeten. Zij die het Capitool hebben geïnfiltreerd, hebben de zetel van de Amerikaanse democratie besmeurd,” aldus de president.

Schorsing

De woorden zijn een stuk harder dan in een eerdere reactie op de bestorming. Op de avond van de bestorming bracht Trump een video naar buiten waarin hij de demonstranten zei te begrijpen en opnieuw benadrukte dat de verkiezingen frauduleus verliepen. Hij riep de betogers op om naar huis te gaan, maar prees ze ook met formuleringen als ‘we love you’.

Niet lang na deze boodschap volgde de schorsing op Twitter. Het platform had geëist dat Trump drie opruiende berichten zou verwijderen; naast de video ging het om berichten over het zogenaamde geknoei met de verkiezingsuitslag. Volgens Twitter hadden de maatregelen te maken met de ‘ongekende en aanhoudende gewelddadige situatie in Washington’, waar aanhangers van Trump het Capitool bestormden. De berichten zijn inmiddels verwijderd.

Afzetten Trump

Onder meer de Democratische congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi pleiten ervoor Trump gedwongen af te laten treden via het 25ste amendement. Zij stellen dat de president tot de rellen heeft aangezet en betogen dat hij niet langer in staat is om het land te besturen.

Met het 25ste amendement kan het kabinet besluiten dat hun leider niet meer in staat is zijn taken uit te voeren. Vicepresident Mike Pence heeft, volgens Amerikaanse media, al laten weten hier niet aan te willen. Hij zou verdere onrust in het land en verdeeldheid in het Congres willen voorkomen.

Opgestapt

Twee kabinetsleden zijn inmiddels opgestapt naar aanleiding van de bestorming: transportminister Elaine Chao en minister van Onderwijs Betsy DeVos. Ook dienden zeker negen medewerkers van het Witte Huis hun ontslag in. Daarnaast is het hoofd van de Capitoolpolitie afgetreden.

Van vijf mensen is bevestigd dat zij zijn overleden aan hun tijdens de rellen opgelopen verwondingen. Onder hen is veteraan Ashli Babbitt. Zij werd neergeschoten door de politie toen ze het gebouw bestormde. Ook overleed een agent, Brian Sicknick. Hij raakte zwaargewond toen hij ‘fysiek contact met demonstranten’ had, zo maakte de politie van het Capitool vrijdag bekend. Waar de drie anderen precies aan overleden, is onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden