Trump drukt zijn stempel op het Hof
Donald Trump heeft voor de derde keer een conservatieve rechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof toegevoegd. De impact van die benoeming kan zo decennia dooretteren.
Precies een maand na haar nominatie, waar de president en zeker tien anderen Covid-19 opliepen, verscheen Amy Coney Barrett (48) opnieuw op het balkon van het Witte Huis. In haar rede beloofde de kersverse justice onafhankelijkheid. Niet alleen van de Senaat en president die haar benoemden, ‘ook van persoonlijke overtuigingen die in andere gevallen doorslaggevend zouden zijn’. Daar vatte de opperrechter de koe meteen bij de horens wat betreft het wantrouwen over haar beëdiging bij velen.
Conservatieve homerun
Coney Barrett is uitgesproken conservatief en katholiek. Met haar beëdiging zijn nu zes van de negen rechters aan het hoogste hof van de VS dat, in meer of mindere mate.
The New York Times noemde het ‘een homerun voor christenen en anti-abortusactivisten’. De ceremonie van vannacht vormt zo het sluitstuk van een van Trumps kernbeloften van vier jaar geleden: een conservatief fundament leggen onder de rechterlijke macht in de VS. Coney Barrett is zijn derde bijdrage aan het hof in vier jaar. Zes van de negen rechters – die voor het leven worden benoemd – zitten ideologisch nu in hetzelfde kamp. Een niveau lager dienen sinds Trumps inauguratie 200 nieuwe rechters met conservatieve inborst.
Mitch McConnell, de hoogste Republikein in de Senaat, is helder over de intenties van zijn partij: “Veel van wat we hier doen zal binnenkort teniet worden gedaan door de verkiezingsuitslag. Maar tegen het Hof kunnen de Democraten heel lang niets beginnen.” Dat hij vier jaar geleden persoonlijk hemel en aarde bewoog om de benoeming van een progressieve rechter door Barack Obama te voorkomen (‘zoiets doé je niet in een verkiezingsjaar’) lijkt hij vergeten.
‘Packing the court’
De Democraten kunnen nu een aantal dingen doen. De verkiezingen winnen, bijvoorbeeld. En dan niet alleen die om het presidentschap, maar ook die van de Senaat. Controle over de wetgevende én uitvoerende macht geeft de partij het mandaat om de bezetting van het Hof uit te breiden, packing the court.
De kans dat Joe Biden dat als president aan zou durven, wordt klein geacht. Maar de roep vanuit zijn achterban is groot. Partijgenoot Alexandria Ocasio-Cortez, lid van het Huis van Afgevaardigden op Twitter: ‘Republikeinen denken dat wij hun spel niet durven spelen. Dat verandert nu. Breid het Hof uit.’
Biden wil nog niet verder gaan dan een commissie die ‘het rechtssysteem herziet’. Zo’n commissie heeft een aantal opties. Van het instellen van termijnen voor opperrechters, tot wetgeving die de jurisdictie van het Hof aan banden legt. Dat wordt pas realistisch bij een zo ruim mogelijke winst volgende week.
Al eerder aan de orde: wat als woensdagochtend na het optrekken van de kruitdampen niet meteen duidelijk is wie president van de VS wordt, of blijft? Als de uitslag wordt aangevochten, belandt die bij het Hof. En wat te doen bijvoorbeeld met de door president zo gehate schriftelijk uitgebrachte stemmen, volgens Trump een instrument van fraude?
Gisteren vonnisten Barretts nieuwe collega’s vast als volgt: in Wisconsin, een swing state die bepalend kan zijn, moéten briefstemmen op 3 november binnen zijn. Later ontvangen biljetten tellen niet meer mee. Geldig of niet.
Inmiddels hebben bijna 59 miljoen Amerikanen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vroeg te stemmen, zij het schriftelijk of bij een stembureau. Daarmee is het aantal mensen dat vier jaar geleden vervroegd naar een stembureau ging, 58,3 miljoen, al voorbijgestreefd. Destijds was 42 procent van alle stemmen al voor de verkiezingsdag uitgebracht. Het zijn volgens CNN vooral jongeren die ten opzichte van vier jaar geleden vaker vervroegd hun stem uitbrengen, mogelijk vanwege het coronavirus. In de staten New Jersey, Delaware en Virginia nam het aantal vroegstemmers het meest toe.