PlusAchtergrond

Trump dringt zijn politie op aan (Democratische) steden

De Amerikaanse regering laat federale politie steeds ruimer optreden in Democratische steden waar volop wordt gedemonstreerd. De steden zitten daar zelf niet op te wachten, maar kunnen er weinig tegen beginnen.

David Van Unen
Federale agenten kwamen gisteravond in actie in Portland. Beeld REUTERS
Federale agenten kwamen gisteravond in actie in Portland.Beeld REUTERS

In de nasleep van de aanslagen op het World Trade Center in New York riep toenmalig president George W. Bush eind 2002 het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in het leven. De bedoeling was om alle diensten die zich bezighouden met nationale veiligheid onder één dak te brengen: van de kustwacht en de douane tot aan de geheime diensten.

Republikein Tom Ridge werd de eerste minister. ‘Zijn’ Department of Homeland Security is, benadrukte Ridge vorige week in een radio-interview, echter niet bedoeld als persoonlijk militie die presidenten naar eigen inzicht mogen inzetten. Maar volgens tegenstanders is dat nu precies wat president Donald Trump doet met zijn ‘Operatie LeGend’.

Tegen de wil van het lokale bestuur in, heeft de regering federale politiediensten gestuurd naar steden als Chicago, Seattle, Albuquerque, Oakland en Portland. De regering zegt zo federale gebouwen en gezagsgetrouwe burgers te willen beschermen.

Burgemeesters zeggen dat prima zelf te kunnen en zitten niet te wachten op inmenging van de federale overheid. Sterker nog, het zou als een katalysator werken voor verdere escalatie van demonstraties. In Portland leegde de grenspolitie vorige week haar traangaskanonnen op demonstranten. Burgemeester Ted Wheeler stond midden in die menigte en kreeg een voltreffer te verwerken.

Fascisten en anarchisten

In de grootste stad van de staat Oregon – maar ook op veel andere plekken in het land – zijn protesten tegen systemisch politiegeweld en racisme nog steeds aan de orde van de dag.

Die zijn doorgaans vreedzaam van aard, maar de achterhoede versplintert en verspreidt zich vaak. Daarbij is het op verschillende plekken al een aantal keer behoorlijk misgegaan. Dit weekend zijn in Louisville, New York, Omaha, Oakland, Los Angeles, Richmond en Austin zeker 45 betogers gearresteerd. In Aurora reed een automobilist in op demonstranten en in New York werd vanuit een auto op een menigte geschoten. Op Fox News zijn de beelden van plunderingen, brandstichting en gewelddadige en agressieve menigtes niet te missen.

Zijn status als law and order-president is Trump heilig. De Amerikanen die sinds de gewelddadige dood van de ongewapende zwarte man George Floyd de straat opgaan, zijn volgens hem linkse fascisten die zijn electoraat dient te vrezen. ‘Anarchisten die ons land haten’, tweette de president vannacht nog. Een onderscheid tussen vreedzame demonstranten en plunderaars wordt allang niet meer gemaakt. En veel wijst er op dat de regering nog een tandje bij wil zetten.

Vorige week werd het mandaat van de bij Operatie LeGend betrokken agenten verruimd. Niet langer beperken ze zich tot het ongevraagd de kop indrukken van protesten, de FBI, grenspolitie en Drug Enforcement Agency zullen lokale korpsen ook bijstaan in de strijd tegen bende- en vuurwapengeweld. Daarmee ligt de weg open om ook in steden als New York, Detroit en Baltimore op te treden. Al sinds zijn aantreden laat de president geen kans onbenut om het bestuur van die democratische bolwerken te beschuldigen van plichtsverzuim. In het neerslaan van de uitwassen van de protestbeweging heeft hij een aanleiding gevonden om in te grijpen.

Ondubbelzinnig alternatief

De huidige minister van Binnenlandse Veiligheid Chad Wolf waarschuwde gisteren bij Fox News voor nieuwe maatregelen, die de regering deze week zal bekendmaken. Juridische ruggensteun kreeg hij van een districtsrechtbank in Oregon, die weigerde de federale politie een lokaal arrestatieverbod op te leggen. Agenten die normaliter drugscriminelen opsporen of migranten tegenhouden bij de grens, mogen dus arrestaties verrichten tijdens demonstraties.

Negen van de tien grootste steden van het land hebben een Democratische burgemeester. Na de dood van George Floyd en in aanloop naar de verkiezingen pleitten enkelen van hen voor inkrimping of zelfs afschaffing van de politie. De regering-Trump presenteert met Operatie LeGend een ondubbelzinnig Republikeins alternatief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden