Trump dreigt Turkse economie te verwoesten

President Trumps dreigement om de Turkse economie te verwoesten is een ongekende escalatie van het conflict over Koerdische strijders in Syrië.

Bas Soetenhorst
Donald Trump Beeld AFP
Donald TrumpBeeld AFP

De VS zal Turkije economisch ‘vernietigen’ als het Koerdische troepen in Syrië aanvalt na de Amerikaanse aftocht. Die waarschuwing twitterde president Donald Trump zondagavond.

‘Begin van de veel te lang uitgestelde terugtrekking uit Syrië, terwijl de restantjes van het IS-kalifaat van vele kanten hard worden getroffen,’ schreef Trump. ‘Zullen weer aanvallen vanuit nabijgelegen bases als IS weer opduikt. Zullen Turkije economisch vernietigen als ze de Koerden aanvallen.’

Het is het eerste Amerikaanse dreigement tegen Turkije, een Navo-bondgenoot, over de door de Amerikanen gesteunde Koerdische milities in Syrië. Turkije beschouwt hen als terroristen, gelieerd aan de Koerdische PKK.

Trumps harde taal lijkt een reactie op kritiek op zijn plompverloren aankondiging, vorige maand, om de Amerikaanse militairen weg te halen uit Syrië. De 2000 militairen vormen een strategisch belangrijke troepenmacht die Turkije ervan weerhoudt de Koerden aan te vallen. Trump krijgt het verwijt zijn Koerdische bondgenoten in de steek te laten.

Aanval op Iran

Zijn dreigement kan de pogingen van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ondermijnen om een akkoord met Turkije te sluiten over het beschermen van de Koerden. Zaterdag was Pompeo daar nog optimistisch over.

Turkije reageerde maandag kritisch op Trumps dreigement. ‘Terroristen kunnen niet uw partners & bondgenoten zijn,’ twitterde een woordvoerder van president Erdogan. Eerder heeft Turkije gezegd een aanval op IS en de Koerden in Noordoost-Syrië voor te bereiden.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft eerder voorgesteld speciale eenheden te stationeren in buurland Irak, die zonodig aanvallen in Syrië kunnen uitvoeren.

Hoge functionarissen op dat ministerie vrezen dat Trumps voornaamste veiligheidsadviseur, John Bolton, Amerika in een onbezonnen conflict met Iran stort.

Op instigatie van Bolton vroeg de Nationale Veiligheidsraad het Pentagon in het najaar om militaire opties om Iran aan te vallen. Aanleiding was het afvuren van door Iran gesteunde milities van drie mortiergranaten of raketten op een braakliggend terrein bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. De top van het ministerie was tegen een grootscheepse aanval, die een oorlog had kunnen uitlokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden